Dýňové řezy
Krém to povýší nejmíň o dva stupně…
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g dýňového pyré
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek
- 200 ml mléka
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička skořice
- 1 špetka soli
- pikantní marmeláda, 1 mascarpone, 1 tučný tvaroh, cukr podle chuti, čokoládová poleva, případně kokos na posypání
Postup:
- Dýni hokaido nakrájíme na kousky a uvaříme nebo upečeme, rozmixujeme na pyré.
- Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme mléko a olej a pak postupně přidáváme mouku s práškem, skořicí a citronovou kůrou, nakonec přidáme pyré a prošleháme.
- Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme – pečeme asi 40 minut, uděláme test špejlí. Pokud ji vytáhneme suchou, je dopečeno, pokud ne, tak ještě chvíli dopékáme.
- Na krém ušleháme tvaroh s mascarpone, podle chuti osladíme, ale jen mírně.
- Zchladlý korpus prokrojíme, namažeme marmeládou, na ni dáme krém a přiklopíme. Povrch polijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.