Dýňové řezy

Krém to povýší nejmíň o dva stupně…

Ingredience
  • 280 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g dýňového pyré
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • pikantní marmeláda, 1 mascarpone, 1 tučný tvaroh, cukr podle chuti, čokoládová poleva, případně kokos na posypání

Postup:

  1. Dýni hokaido nakrájíme na kousky a uvaříme nebo upečeme, rozmixujeme na pyré.
  2. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme mléko a olej a pak postupně přidáváme mouku s práškem, skořicí a citronovou kůrou, nakonec přidáme pyré a prošleháme.
  3. Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme – pečeme asi 40 minut, uděláme test špejlí. Pokud ji vytáhneme suchou, je dopečeno, pokud ne, tak ještě chvíli dopékáme.
  4. Na krém ušleháme tvaroh s mascarpone, podle chuti osladíme, ale jen mírně.
  5. Zchladlý korpus prokrojíme, namažeme marmeládou, na ni dáme krém a přiklopíme. Povrch polijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.