Duhový dort Emma

Oslaďte dětem konec prázdnin.      

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 vanilkový cukr

1 hrnek mléka tři čtvrtě hrnku oleje

1 vejce a 1 žloutek

1 kypřicí prášek

potravinářské barvy

na krém: 1-2 kelímky mascarpone

1 vanička tučného tvarohu

1 kelímek šlehačky

2-3 vanilkové cukry

Základ na duhový dort

Postup:

  1. V míse ušleháme vejce, žloutek, cukr a vanilkový cukr do pěny.
  2. Přidáme postupně olej a mléko a nakonec po částech přišleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  3. Těsto rozdělíme do misek – počet podle počtu barev, jednu část necháme v přírodní barvě. Malou lžičku práškové potravinářské barvy rozmícháme v trošce vody a zapracujeme do jednotlivých misek těsta.
  4. Těsta pak nalijeme na plechy vyložené pečicím papírem, stačí na polovinu a přehradit třeba složeným alobalem, aby se barvy nesmíchaly. Ve střední troubě upečeme.
  5. Na krém ušleháme mascarpone s tvarohem a cukry, pak zlehka přimícháme ušlehanou šlehačku.
  6. Z upečených a zchladlých korpusů vykrojíme kola nebo čtverce, promažeme připraveným krémem a slepíme. Boky nepotíráme, aby vynikly barvy.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.