Duhový dort Emma
Oslaďte dětem konec prázdnin.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka tři čtvrtě hrnku oleje
1 vejce a 1 žloutek
1 kypřicí prášek
potravinářské barvy
na krém: 1-2 kelímky mascarpone
1 vanička tučného tvarohu
1 kelímek šlehačky
2-3 vanilkové cukry
Postup:
- V míse ušleháme vejce, žloutek, cukr a vanilkový cukr do pěny.
- Přidáme postupně olej a mléko a nakonec po částech přišleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto rozdělíme do misek – počet podle počtu barev, jednu část necháme v přírodní barvě. Malou lžičku práškové potravinářské barvy rozmícháme v trošce vody a zapracujeme do jednotlivých misek těsta.
- Těsta pak nalijeme na plechy vyložené pečicím papírem, stačí na polovinu a přehradit třeba složeným alobalem, aby se barvy nesmíchaly. Ve střední troubě upečeme.
- Na krém ušleháme mascarpone s tvarohem a cukry, pak zlehka přimícháme ušlehanou šlehačku.
- Z upečených a zchladlých korpusů vykrojíme kola nebo čtverce, promažeme připraveným krémem a slepíme. Boky nepotíráme, aby vynikly barvy.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.