Dršťková polévka

Doptáte se na ni jako na „škembe čorba“ a chutná jinak než ta česká.

Suroviny:
700 g už uvařených drštěk
1 menší cibule
1 červená paprika
1 malý rajský protlak
2-3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
majoránka
1 bobkový list
2 stroužky česneku
zelená petrželka
sůl
50 g ovčího sýra
1 litr vývaru

Postup:

1. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku, opečeme jen krátce, cibule by měla být do sklovita.

2. Zaprášíme moukou, přidáme protlak rozmíchaný s vodou (poměr 1:1), vhodíme uvařené dršťky, zalijeme vývarem, mírně přisolíme, přidáme majoránku a bobkový list a vaříme asi půl hodiny.

3. Petrželku nakrájíme, česnek utřeme a obojí smícháme s ovčím sýrem. Touto směsí pak zdobíme jednotlivé porce polévky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.