Dřevěné hračky ze saského pohraničí se vyrábějí už přes 300 let i na české straně Krušných hor

27. prosinec 2016

Česká strana Krušných hor má ve výrobě dřevěných hraček podobnou tradici, jako ta saská. Hračky začali čeští řezbáři vyrábět po vzoru svých saských kolegů před více než 300 lety. Před 2. světovou válkou bylo na české straně Krušných hor odhadem 300 větších výrobců hraček, kterým pomáhaly desítky řezbářských domácností. Dnes zůstal v českém Krušnohoří jen jeden výrobce:

„Odsun německého obyvatelstva měl bezesporu za příčinu celkové zhroucení hračkářské produkce v Krušných horách, zbylo jen pár drobných hračkářů, vesměs ženy, ale ty byly násilně zaměstnány ve sdružených podnicích,“ vysvětluje zánik desítek řezbářských manufaktur na české straně Krušných hor etnograf Oblastního muzea v Mostě Aleš Hoffmann.

Mezi nejznámější saské dřevěné výrobky patří například louskáček, který většinou představuje vojáka, hospodského anebo představitele některého z řemesel. Tradiční jsou také kouřící panáčci a známé jsou pyramidové svícny všech velikostí. České hračky měly ale podle Aleše Hoffmanna svá specifika.

Dřevěné hračky z Krušných hor

„Na první pohled se to může zdát identické, ale odlišnost je tam patrná. Za prvé ve vzorech a v tématice. Naše hračky mají vlastní kořeny a vlastní motivy. V Sasku to jsou vesměs horníci. V Krušných horách to byli také, ale jsou tu motivy čistě české. Máme Mikuláše s čertem, tady je skřítek Krušberg,“ ukazuje Aleš Hoffmann na exponáty, které má ve stálé expozici mostecké Oblastní muzeum, kam se před Vánoci vydávají rodiny s dětmi, aby si tradici připomněly.

Zajímavé je, že v saské mytologii téměř vůbec nejsou vodníci. Ve slovanské ano, a i když na české straně Krušných hor byla většina řezbářů sudetskými Němci, vytvářeli hračky výhradně podle symbolů českých pohádek a příběhů.

Příkladem může být i výroba betlémů, které v evangelickém Sasku nahrazují právě pyramidové svícny: „V Krušných horách kontinuálně probíhala výroba betlémů. Neboť česká strana Krušných hor byla katolická. Už samo o sobě toto rozdělení definovalo skutečnou podobu hraček a jiných výrobků.“

Jediná obnovená výroba dřevěných hraček a výrobků v Krušných horách je dnes na Mostecku: „Majitelka firmy a její syn jsou přímo potomky zakladatelů a majitelů této firmy v Nové Vsi v horách,“ doplňuje Hoffmann.

Na historické krušnohorské hračky, výrobky ze dřeva i vyřezávané betlémy se můžete přijít podívat do Oblastního muzea v Mostě, kde jsou ve stálé expozici spolu s novodobou produkcí novoveské dílny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.