Dostali občany do bezpečí a sami zůstali s nevybuchlou pumou

9. prosinec 2016
Haló, tady 112

Koncem října 2016 našel hledač pokladů v lesním porostu na Širokém vrchu v Mostě cosi, co mu připomínalo leteckou bombu. Proto zavolal policii. Tím odstartoval sled událostí, které vyvrcholily evakuací 4000 lidí.

Pyrotechnici označili leteckou pumu za mimořádně velkou, účinnou a zachovalou ‒ nebezpečí výbuchu bylo tedy velké.

Jak postupovala policie, popsal vedoucí územního odboru Most, plukovník Jiří Volprecht: „Místo jsme ohraničili a zamezili přístupu nepovolaných osob. Pak jsme zavolali pyrotechnikům, kteří nález pumy potvrdili s tím, že jde o mimořádně velkou leteckou pumu z 2. světové války se zhruba 500 kilogramy trhaviny, která by mohla být nebezpečná až do vzdálenosti 1500 metrů.“

Protože šlo o zásadní nebezpečí, rozhodla rada města o evakuaci. Jakmile byli občané v bezpečí, pyrotechnici dokázali leteckou pumu zneškodnit během čtyřiceti minut.

Tuto událost, mimořádnou i v celorepublikovém měřítku, zvládly všechny složky Integrovaného záchranného systému na jedničku.

Poděkování si zaslouží policisté z Mostecka i Litvínovska, speciální policejní pořádková jednotka ústeckého kraje, Hasičský záchranný sbor včetně dobrovolných hasičů, zdravotnická záchranná služba i městská policie města Mostu. Dobře fungovaly i dopravní podniky a další organizace města.

Spustit audio