Dopravnímu podniku v Děčíně se podařilo přijmout 10 nových řidičů

1. červen 2022 15:00

Dopravní podnik v Děčíně zaměstnal 10 nových řidičů. Neměla by se tak opakovat situace ze začátku letošního roku, kdy dopravce musel omezovat spoje, protože autobusy neměl kdo řídit. Firma navíc dostala od města rekordní příspěvek na provoz – celých 92 milionů korun.

Tím, že se trošku ten stav naplnil, ten tlak je rozhodně menší a tolik přesčasů už nemáme. Není to ale ještě ideální,“ konstatuje předseda odborové organizace Dopravního podniku města Děčín Jiří Vašák.

Podle něj teď bude důležité, jak se noví zaměstnanci během zkušební doby osvědčí a jestli je bude práce bavit. „Určitě víte, že řízením firmy je pověřený pan Machala,“ naráží odborář na nedávnou změnu ve vedení dopravního podniku, kdy představenstvo odvolalo dlouholetého ředitele Bohumila Bártu.

Podnik vyhlásil na jeho místo výběrové řízení. „Přihlásilo se nám pět uchazečů, kteří všichni splnili formální podmínky,“ potvrdil předseda představenstva Zdeněk Machala, který teď podniku šéfuje a vysvětluje, že se nové řidiče podařilo sehnat ve spolupráci s úřadem práce: „Rozjeli jsme rekvalifikační program s úřadem práce – takhle k nám přišlo celkem 10 lidí.“

Personální nedostatek teď tedy akutně podnik netrápí. Navíc mu město přikleplo rekordně nejvyšší příspěvek na provoz. Původně měl děčínský dopravní podnik hospodařit s 85 miliony korun, nakonec mu ale město zvýšilo částku na 92 milionů korun.

„Nafta, zemní plyn a mzdy se nám změnily natolik, že jejich nárůst v celkovém součtu činí téměř 20 milionů korun. Ty peníze, které jsme dostali, budou stačit v případě, že dojde k výraznému zlevnění nafty,“ dodává Machala.

Podle něj bude kvůli prudkému zdražení pohonných hmot, energií a nárůstu inflace jednat na přelomu roku o drobném navýšení cen jízdného. Úpravu cen chystá v pravidelném dvouletém intervalu i Doprava Ústeckého kraje.

Spustit audio

Související