Dopravní policisté chtějí řidiče nákladních aut na dálnici D8 kontrolovat z autobusu

15. leden 2019

Krajská dopravní policie chystá novinku. Chce více kontrolovat řidiče kamionů, a to například na dálnici D8. Policisté je budou kontrolovat a dokumentovat jejich prohřešky při jízdě z autobusu.

Policisté v Ústeckém kraji se s podobnými kontrolami inspirovali u kolegů z Pardubického a Královehradeckého kraje. Kontroly mají začít v Ústeckém kraji brzy.

Hlavním nástrojem policistů se má stát civilní autobus. Z něj policisté dobře uvidí do kabiny kamionu.

„Jako pasažéři sedí v autobuse policisté s dokumentačním zařízením. Pomalou jízdou po dálnici projíždějí kolem kamionů, všímají si posádek a dokumentují to. Jsou v telefonickém spojení s Passatem nebo Superbem, který pak ty věci řeší,“ vysvětlil velitel krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Podle něj pomůže policistům při kontrolách zejména vybavení: „Máme dobré dalekohledy s digitálním záznamem, které jsou schopny dokumentovat takové jevy, jako je telefonování za jízdy, nevěnování se řízení kamionu – kdy například místo toho řidič sleduje tablet, stříhá si nehty na noze, vaří si u toho polévku a telefonuje najednou.“

Klasické hlídky policistů ale s podobným řešením kontrol nekončí. Na kontroly kamionové přepravy už mají policisté v kraji tři speciální dodávky.

V autech je vybavení na vážení nebo měření kamionů i na řešení pokut nebo dokumentace při nehodách.

„Vznikají a rozvíjejí se další průmyslové zóny, to jsou také témata. Chceme docílit stavu, kdy ti řidiči, kteří nemají čisté svědomí a provozují dopravu na hraně, někdy až za hranou předpisů, aby se tomuto teritoriu vyhýbali,“ dodal velitel krajské dopravní policie Jiří Ušák s tím, že ve spolupráci s policisty z Karlovarského a Libereckého kraje plánují pořízení dalších kontrolních aut.

autor: bach
Spustit audio

Související