Domácí špaldový chléb
Špalda je starobylý druh pšenice, pěstovala se už před 8000 lety a má víc minerálů a bílkovin, než šlechtěné pšenice.
Ingredience
- 500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 1 kávová lžička soli
- 1 kvásek v prášku a půl sáčku sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 400 ml vlažné vody
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
- Všechny sypké suroviny promícháme v míse, pak zalijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. V závěru přimísíme slunečnici.
- Hodinu necháme kynout pod utěrkou v teple, znovu proděláme, dáme do silikonové formy na chleba a půl hodiny necháme znovu kynout.
- 15 minut před pečením začneme troubu vyhřívat na 195 stupňů Celsia.
- Formu s chlebem dáme na plech a ve vyhřáté troubě 40-45 minut pečeme.
Související
-
Vyzkoušejte kváskový chléb – prospějete svému zdraví
Není chleba jako chleba. Pojídáním jednoho do sebe dostanete jen prázdné kalorie, jiný naopak velmi prospěje vašemu zdraví.
-
Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin
Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.