Domácí špaldový chléb

Špalda je starobylý druh pšenice, pěstovala se už před 8000 lety  a má víc minerálů a bílkovin, než šlechtěné pšenice.

Ingredience
  • 500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kvásek v prášku a půl sáčku sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 400 ml vlažné vody
  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny promícháme v míse, pak zalijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. V závěru přimísíme slunečnici.
  2. Hodinu necháme kynout pod utěrkou v teple, znovu proděláme, dáme do silikonové formy na chleba a půl hodiny necháme znovu kynout.
  3. 15 minut před pečením začneme troubu vyhřívat na 195 stupňů Celsia.
  4. Formu s chlebem dáme na plech a ve vyhřáté troubě 40-45 minut pečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.