Domácí ořechovice
Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 % alkoholu, tak jak to mají chlapi rádi, si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80% a k dostání je hlavně v drogériích. Dále větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice - prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství.
Budete potřebovat:
Celkem 35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti)
1,5 litru lihu
0,5 litru převařené vody
25 kusů hřebíčku
čerstvou kůru ze tří pomerančů
5 tyčinek celé skořice
250g cukru
Chcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40% vodku, stejným způsobem získáte „babské pití” s obsahem alkoholu zhruba 25%.
Postup:
Celé ořechy máčejte 2 dny ve vodě. Potom je nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.
Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve - stačí třílitrová. Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dcl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí.
Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví. Nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.