Domácí krtkův dort

Suroviny: Na korpus 180g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, 2 vejce, 1dc oleje, 1 lžíce rumu, 2 vrchovaté lžíce Holandského kakaa, 125ml mléka, 1 kypřící prášek, 2 vanilkové cukry. Na náplň: 3 banány, 500ml smetany ke šlehání. 2 ztužovače šlehačky, 40g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 100g čokolády na vaření.

Postup: Bílky si zvlášť vyšleháme do pěny se 2 vanilkovými cukry. Žloutky a cukr také vyšleháme do pěny, přidáme lžíci vařící vody a za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Až bude ta pěna hustá tak přidáme rum a lehce promícháme. Dále vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, mléko a připravený sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 24cm a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 30 minut. Vychladlý korpus obřežeme asi 1,5 cm od okraje a vnitřek vydlabeme lžící. Nesmíme porušit dno, které by mělo být silné asi půl centimetru. Připravíme si náplň. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem do husta, vmícháme cukr a nasekanou čokoládu. Oloupeme banány, rozkrojíme je podélně a narovnáme je do vydlabaného korpusu. Na ně navršíme šlehačku s kousky čokolády a vytvoříme takový kopeček. Nakonec na to vmačkáme ty zbylé vydlabané drobečky korpusu.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.