Domácí Kinder řezy

Suroviny: Krém: 6 lžic krystalového cukru, 5 lžiček vanilkového cukru, 4dc mléka, 1a půl balení dortové želatiny, 8dc šlehačky (asi 3 kelímky). Poleva: 250g dortové polevy, 80g másla. Těsto: 8 vajec, 200g krystalového cukru, 80g rozpuštěného másla, 6 lžic vody, 300g hladké mouky, 40g kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 lžička kypřícího prášku do perníku. Na vymaštění a vysypání plechu budeme potřebovat máslo a mouku.

Postup: Nejdříve si uděláme těsto. Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme vodu a rozpuštěné máslo. Za stálého míchání přidáme mouku, kakao a prášek do perníku. Z bílku vyšleháme pevný sníh, který vmícháme do těsta. Polovinu těsta vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme 12 až 15 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem. Připravíme si krém. Oba cukry vmícháme do mléka a za občasného míchání vaříme. Přidáme želatinu a na mírném ohni mícháme dokud se nerozpustí. Vyšleháme šlehačku a pomalu ji přilijeme do vlažného mléka. Potom krém naneseme na těsto a přikryjeme druhým plátem těsta. Dáme na 2 hodiny do chladu. Nad párou si rozpustíme čokoládovou polevu s máslem a naneseme ji na vychladlý koláč.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.