Dobrovolný svazek obcí Barbora – Otakar plánuje vylepšit území kolem těchto jezer

11. červen 2024 11:30

Zarostlé a nepřístupné svahy jezera Otakar a z části i sousední Barbory na Teplicku nedovolují další rozvoj území. Okolní obce by to chtěly změnit. Hrob, Košťany a Jeníkov proto letos založily Dobrovolný svazek obcí Barbora – Otakar.

„Ta sanace, která tady proběhla, nebyla na takové úrovni, jakou bychom si představovali. Dneska to vidíme – jezero Most, jezero Milada. tak by to mělo vypadat,“ shrnuje nezávislý starosta Hrobu Jiří Fürst na břehu zatopeného lomu Otakar.

Hrob, Košťany a Jeníkov, na jejichž katastru rekultivované území leží, by ho chtěly lidem zpřístupnit a otevřít. „V první fázi by bylo zpřístupnění toho prostoru, to znamená udělat nějaké ty cyklostezky,“ přibližuje Fürst.

Pak by se turistická nabídka mohla postupně rozšiřovat. S ucelenou koncepcí mají pomoct odborníci. Finance chtějí podle zajistit dotacemi. „Bez těch dotací se nepohneme dál,“ přiznává hrobský starosta.

Zatím si k vodám Otakaru a odlehlých částí Barbory prošlapali cestičky rybáři. Třeba Petr Rulf z nedalekého Duchcova. „Když tam bude cyklostezka, budou mi tam jezdit nějací cyklisté a bruslaři, tak to pro mě v tu chvíli ztrácí Barbora jako ta oáza klidu smysl,“ konstatuje.

Nápad na vylepšování okolí jezer sklízí i kritiku

Z jiného důvodu navrhuje ponechat území po těžbě přírodnímu rozvoji ekoložka z ústecké univerzity Diana Holcová: „Část území by tímto způsobem měla zůstat jakási zónu klidu – pro zvěř a další organismy.“

Těžba v dolech Barbora a Otakar skončila před 50 lety. Vzhledem k původním plánům na další těžbu v okolí se tehdy provedla jen dočasná rekultivace. Kolem roku 2000 se společně se změnou těžebních záměrů začalo mluvit o potřebě dokončit rekultivační práce. 

Spustit audio

Související