Dobrovolní hasiči v Děčíně mají nové vybavení. Pomůže jim dostat se rychleji k zásahu

7. prosinec 2020 10:12

Město Děčín pořídilo svým dobrovolným hasičům systém, který jim pomůže při výjezdech na zásahy. Rozsvítí hasičárnu, otevře vrata pro určený výjezdový vůz a během oblékání do zásahových obleků poví reproduktorem hasičům, kam jedou a co se tam vlastně děje.

Nové vedení Děčína chce rozvíjet co největší spolupráci s dobrovolnými hasiči. Jednotku v Křešicích, kterou chtělo bývalé vedení zrušit, bude maximálně podporovat.

„Předtím jsme měli hovor z krajského operačního střediska. Teď se vyhlásí poplach tady, rozsvítí se monitor, otevřou se nám všechny vrata výjezdu, který jede. My se seběhneme do hasičárny,“ popisuje dobrovolný hasič Pavel Kučera z výjezdové jednotky v Děčíně – Boleticích.

Hned je přitom vidět, jak celý systém funguje v praxi. Zatímco se hasiči oblékají do zásahových obleků, z reproduktoru je systém informuje o podrobnostech výjezdu.

Město Děčín pořídilo svým dobrovolným hasičům systém, který jim pomůže při výjezdech na zásahy

„Reproduktory už nám hlásí, co je to za událost, kam se jede a co se tam děje. Další věcí, co tady je, je tiskárna. Ta vytiskne papír s přesným místem události, jméno oznamovatele a telefonní číslo na něj. To je důležité, třeba kdy se jedná o lesní požáry,“ vysvětluje Kučera.

Dodává také, že nový systém výjezd hasičské jednotky o dost urychlí.

„V jednotce je 22 členů. Na monitoru vidíme, kolik lidí se toho výjezdu účastní. Takže když tam vidím, že má jet pět lidí a vidím, že pátý člověk přibíhá, naskočíme a můžeme jet,“ dodává hasič.

Nový systém dostaly tři výjezdové jednotky dobrovolných hasičů v Děčíně. Pátá, v Křešicích u Děčína, dostala jeho jednodušší verzi.

„Má systém, který neotevírá vrata, ale zrovna tak jsou napojeni na tento varovný systém. Jsou vybaveni výjezdovým automobilem, který teď budeme dávat na vylepšení,“ říká primátor Jiří Anděl z hnutí ANO s tím, že jednotka už nemusí mít strach, že by ji město zrušilo.

Nový systém, který pomáhá dobrovolným hasičům rychleji vyjet k zásahu a vědět o něm už dopředu maximum informací, stál město zhruba 150 tisíc korun.

Spustit audio

Související