Hasiči a policisté pomáhají kromě své běžné práce i zdravotníkům. Ani jim se přitom nákaza nevyhýbá

13. listopad 2020 10:47

Zdravotníkům v Ústeckém kraji pomáhají se zvládáním koronavirové epidemie i hasiči a policisté. Mají na starosti testování klientů v zařízeních sociálních služeb nebo rozvoz ochranných pomůcek. Musí být přitom připraveni zasahovat i u nehod, požárů a dalších událostí. Ani jim se přitom nákaza koronavirem nevyhýbá.

„V současné době máme 13 příslušníků pozitivních a 10 lidí je v karanténě. Je to méně oproti minulému týdnu, to jich bylo zhruba 70. Ta čísla v současné době klesají,“ zmínil po jednání krajského krizového štábu ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil.

Hasiči pomáhají zdravotníkům například s testováním v zařízení sociálních služeb.

„Ty požadavky na to, abychom udělali ty odběry, probíhají standardně, bez problémů. Náš odběrný tým si vždycky připraví vše dopředu a pak následuje odběr – takže jsme to schopni zvládnout velmi rychle,“ dodává Vyskočil.

Běžných zásahů navíc hasičům v době epidemie neubylo. „Pořád máme požáry – začala topná sezóna, takže přibývá požárů komínů. Stále jsou také dopravní nehody, takže se dá říct, že naše činnost zůstala nezměněná,“ shrnul Vyskočil.

Policistům v Ústeckém kraji chybí zhruba 14 % lidí

Podobně jako hasiči, jsou na tom i policisté v Ústeckém kraji. Kvůli koronaviru chybí zhruba 14 % lidí.

„Nakažených je asi 140, ostatní z těch 360 lidí jsou ti, kteří pečují o své děti nebo mají nařízenou karanténu, a podobně,“ vysvětluje náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák.

I policisté v době epidemie pomáhají a to například hygienikům s trasováním nakažených.

„Toho trasování se účastníme od poloviny října a do současnosti jsme uskutečnili víc jak 7,5 tisíce hovorů, takže si myslím, že jsme v tom velmi úspěšní a že se nám to daří,“ doplnil Dvořák s tím, že během epidemie se ve srovnání s loňským rokem alespoň snížila kriminalita v kraji, a to zhruba o 10 %.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související