Do vznikajícího medúzária v chomutovském zooparku dorazily první medúzy. Mají otestovat kvalitu vody

13. leden 2023 08:31

V bývalém pavilonu nočních živočichů zooparku v Chomutově budou moci návštěvníci nově pozorovat stovky medúz ve velkých akváriích. Přípravy otevření expozice vrcholí v těchto dnech.

Ve čtvrtek 12. ledna večer přicestovaly do Chomutova v igelitových pytlích první medúzy. Jejich úkolem je otestovat vodu v akváriích. Medúzy jsou totiž velmi náročné na kvalitu vody v akváriích.

V zooparku má vše na starosti dodavatel medúz Adam Krampera. „Každé akvárium, které stavíme, se nejdřív musí zacyklovat – to znamená, že má filtraci, kde jsou keramické kroužky, ve kterých žijí filtrační bakterie, které pomáhají ve vodě udržet přirozený cyklus, podobný tomu ve volné přírodě – tak, aby v tom akváriu panovala rovnováha mezi vším,“ vysvětluje.

Jsou medúzy zajímavé?

Do vznikajícího medúzária přivezl už i první medúzy. „Ty medúzy jsou testovací právě proto, abychom věděli, jestli se jim tu bude dařit. Já je sem dám a přijedu za nějaké tři až čtyři dny zkontrolovat, jak se jim vede. Jestli se jim v nějakém akváriu dařit nebude, tak se tam bude muset vyměnit trochu voda nebo ji nechat ještě o několik dní déle zacyklovat,“ vysvětluje Krampera.

„Dříve zde bylo noktuáruium, kde jsme vystavovali noční živočichy, a vzhledem k tomu, že to už byla zastaralá expozice, tak bylo důležité ji upgradeovat, abychom návštěvníkům ukázali zas něco jiného. Vybrali jsme medúzárium – i proto, že v našem zooparku nemáme žádné vnitřní expozice, mimo terária, které je ale přes zimu zavřené,“ vysvětluje důvod vzniku nové expozice ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Návštěvníci uvidí v nové expozici stovky medúz. „Máme zde osm akvárií, ve kterých budeme návštěvníkům představovat osm druhů medúz – bude jich tu zhruba 400 až 500,“ dodává Fryčová.

Nová expozice vyšla na dva miliony korun. Pokud se testovacím medúzám bude dařit, měli by první návštěvníci přijít do nové expozice v pátek 20. ledna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související