Do Terezína se vešla více než polovina současné české armády

12. únor 2023 14:11

Až šestnáct tisíc vojáků se vešlo do Terezína. Uvádějí to historické prameny. Aby pevnostní město vzniklo, vydal Josef II., který ho nechal postavit, dvanáct a půl milionu zlatých.

„Dnes to představuje zhruba částku čtyřicet miliard korun,“ vysvětlil terezínský historik a průvodce Jindřich Holeček.

Terezín se začal stavět v roce 1750 a denně se spotřebovalo na dvě stě tisíc cihel. Jsou z nich nejen domy, ale i valy a dokonce vnitřní chodby – jak se přesvědčili účastníci sobotní (11. února) večerní prohlídky zajímavostí města. Prošli si za světel svíček a luceren i některé minové chodby a kastematy.

„Minové větve vyplňují mezery mezi minovými chodbami,“ vysvětlil průvodce rozdíl mezi šířkou a výškou chodeb těm, kteří právě takovou minovou chodbou měli možnost projít. V podzemí Terezína, tedy v pevnostních valech i pod samotným městem vede na 34 kilometrů chodeb. Hlubší leží šest metrů pod povrchem, mělčí pak tři metry. Přístup do chodeb je z hradebních příkopů, které se daly v případě potřeby zatopit. 

Systém opevnění byl postaven na konci 18. století kvůli Prušákům a měl chránit soutok Labe a Ohře. Byl tak důkladný, že se pruská vojska ani nepokoušela pevnost dobýt, raději ji obešla. Nikdy se tam tedy nebojovalo.   

Podrobnosti o tom, jak se samotné pevnostní město Terezín i Malá pevnost, která z něj vybíhá (sloužila už před první světovou válkou a pak až do konce druhé světové války jako vězení), stavělo, se podařilo vypátrat historikovi Jiřímu Hofmanovi v pražském a vídeňském archivu. Objevil tam originální dokumentaci z 18. století.

Sobotní večerní prohlídka nebyla poslední. Kdo ji nestihl, může na další, která je naplánovaná na 11. března.

Pevnost Terezín
autoři: Lucie Heyzlová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související