Do teplického divadla se po 200 letech vrací scénické provedení opery Perkmon

19. červen 2024 13:33

Scénické provedení opery Perkmon viděli diváci poprvé před 200 lety. Teď se vrací s novým českým libretem. Představení má premiéru v Krušnohorském divadle v Teplicích ve čtvrtek 20. června od 19:00. Na hudebním projektu se podílely různé organizace a teplické spolky, které společně znovuoživily ochránce Krušných hor, podzemního skřítka Perkmona.

„Před pár lety jsme toto dílo uvedli koncertně. Okamžitě jsme věděli, že se to musí stát i na jevišti, protože to je skvělá hudba, kostýmy, scéna. A hlavně ta herecká akce,“ popisuje dirigent Jan Zástěra, který operu z roku 1829 znovu přivedl na jeviště.

„Měl jsem skvělý servis, obrovskou spoustu kolegů, kteří mi pomohli zpracovat jak ten notový materiál, tak libreto, které teď zazní v češtině, je krásně přebásněné. Navíc je to unikátní téma, které nám je nesmírně blízké,“ dodává Zástěra.

Čtěte také

Krušnohorskou operu Perkmon produkuje Trautzlova umělecká společnost včele s Petrem Šílou. „Připomeneme tu zapomenutou hudbu Matyáše Wolframa z časů, kdy se Teplicím říkalo Malá Paříž. Právě díky tomuto skladateli se sem sjížděli všichni ti hosté, kteří jsou vyobrazeni po celý Teplicích,“ popisuje.

Sólisty a spojené pěvecké sbory, dohromady se stovkou zpěváků, doprovází Severočeská filharmonie Teplice. Jejím ředitelem je Roman Dietz. „My se dílem Josefa Matyáše Wolframa zabýváme už delší dobu, protože k němu máme takový osobní vztah. V polovině 19. století totiž inicioval vznik profesionálního orchestru v Teplicích,“ přibližuje.

Opera Perkmon je závěrečným titulem letošního Beethovenova festivalu, který už 60 let pořádá teplická filharmonie.

Spustit audio

Související