Nastudování hry Bohumila Hrabala Krasosmutnění uvede v premiéře Městské divadlo v Mostě

23. únor 2024 09:16

Městské divadlo v Mostě uvede 23. února v premiéře hru Krasosmutnění od Bohumila Hrabala. Diváky čeká ztvárnění Hrabalových vzpomínek na rodiče, strýce Pepina a ostatní postavičky z pivovaru v Nymburku.

Hrabal ve své knize poetickým stylem popsal atmosféru první republiky, okupaci i život místních obyvatel. To vše se objeví i ve hře mosteckého divadla v režii hostujícího Vítězslava Větrovce.

Městské divadlo v Mostě uvádí divadelní hru Krasosmutnění

Hlavní roli, malého Bohumila Hrabala, ztvárnil Július Kubaščík: „Hrabala jsem až do té chvíle, než se to začalo zkoušet, neměl vůbec načteného. Nikdy jsem od něj nic nečetl, takže až v rámci přípravy tady na tu inscenaci jsem si to začal procházet ty novely, podle kterých to je napsané. Zjistil jsem, že mě to i baví, zejména ta jeho poetika, kdy hezky píše o věcech, které až tak pěkné nejsou.“

Kubaščíka si vybral pro titulní roli hostující režisér v mosteckém divadle Vítězslav Větrovec. V minulosti spolupracovali na inscenaci Don Quijote.

„Já mu vždycky před začátkem zkoušení nanosím hromadu knih, ze kterých si dělá výpisky – dost se tomu dovede pověnovat. I proto jsem si ho dovolil obsadit – věděl jsem, že tomu dodá jakousi erudici a poctivost,“ vysvětluje režisér.

Krasosmutnění a zánik starého Mostu

Krasosmutnění je protkáno zhudebněnými syrovými verši z prostředí starého Mostu básnířky Evy Oubramové. Režisér Vítězslav Větrovec vidí symboliku, která propojuje Hrabalovo Krasosmutnění se zánikem starého Mostu.

Městské divadlo v Mostě uvádí divadelní hru Krasosmutnění

„Chtěl jsem dělat titul, který bude mít s Mostem nějakou spojitost. Hrabalovo Krasosmutnění je o odcházení starého světa, o jeho mizení a o nastolování nových pořádků. To mi přišlo, že je pro Most vlastně příznačné, takže my se tam ještě prostřednictvím zhudebněných básní Evy Oubramové zároveň i věnujeme zkáze starého Mostu a budování nového světa,“ vysvětluje Vítězslav Větrovec.

Hrabalovo Krasosmutnění je první z celkem šesti letošních plánovaných premiér v Městském divadle v Mostě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související