Městské divadlo v Mostě uvede třetí premiéru sezóny – divadelní hru Jakeovy ženy

27. květen 2022

Třetí premiéru činoherního souboru představí 27. května od 19 hodin Městské divadlo v Mostě. Režisér Martin Vokoun nastudoval hru Jakeovy ženy od amerického dramatika Neila Simona.

Humorná i nostalgická vztahová komedie vypráví o muži, který zažívá krizi středního věku a rozvod se ženou. Povídá si přitom s imaginárními i skutečnými osudovými ženami svého života.

„Je to příběh spisovatele, který prožívá krizi středního věku a navíc se rozvádí. Tuhle krizi se snaží překonat tím, že si představuje ženy svého života – svou dceru, když byla malá, svou první ženu, která zemřela nebo svou psychoanalytičku, se kterými pak vede imaginární rozhovory. Vtipné je, že mu ty představy začnou postupně tak trochu vládnout a on se s tím musí nějak poprat,“ prozrazuje děj hry Neila Simona dramaturg činohry Městského divadla v Mostě Michal Pětík.

Hlavní roli Jakea ztvárnil herec mosteckého divadla Jan Beneš. „Jake je úplně jiná postava, protože jeho ty jeho vlastní myšlenky a konverzace s těmi postavami v jeho hlavě dohánějí tak daleko, že už si tam dělají, co chtějí. Na základě toho pak vznikají vtipné situace,“ přibližuje svou roli herec.

Proč si Městské divadlo v Mostě vybralo jako třetí premiéru sezóny právě hru Neila Simona, vysvětluje dramaturg činohry Michal Pětík.

„Autor té hry patří opravdu k těm nejúspěšnějším broadwayským americkým autorům 20. stolení. Ty jeho hry jsou, kromě toho, že jsou zábavné, i dobrou sondou do rodinných či partnerských vztahů. Jsou také velmi dobře napsané – ti herci tam mají co hrát. A tahle hra má navíc tu zvláštnost, že je tam jen jedna mužská postava a sedm žen. To není až tak obvyklé, protože tolik rolí najednou pro herečky obvykle není,“ vysvětlil Pětík.

Po premiéře mohou diváci Městského divadla v Mostě Jakeovy ženy shlédnout ještě ve dvou reprízách do poloviny června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související