Do památkově chráněného kulturního domu Stropník v Oseku se vrací společenský život

26. duben 2022 09:47

Osek na Teplicku otevřel opravený Kulturní dům Stropník. Mimo provoz byl od roku 2015 kvůli špatnému stavu objektu. Pak město připravovalo projekt a shánělo peníze. Kompletní oprava historického domu z poloviny 18. století trvala rok a půl.

„Jenom pozor na ten poslední schod ještě, to je čerstvě udělaný,“ upozorňuje nezávislý starosta Oseku Jiří Macháček na poslední úpravy při vstupu do baru a společenského sálu v prvním patře.

„Než tu byl kulturní dům, tak to byla konírna – skladovalo se tu seno. Pak se to přestavělo a udělal se z toho kulturní dům, který už tady slouží minimálně 50 let,“ popisuje Macháček.

Podle historických pramenů stál v tomto místě od roku 1754 hostinec, patřící klášteru. Nástavba se společenským sálem je z poloviny 19. století, později přibylo jeviště pro divadelní ochotníky.

„To bychom chtěli dát zpátky, tu divadelní činnost do města, protože sál je tady krásný a divadlo se tu může dobře tvořit,“ dodává osecký starosta.

Rozlehlé půdní prostory kulturní památky posloužily pro odvětrání sálu. „Jednu třetinu půdy zabírá ta technologie, která zajišťuje výměnu vzduchu na horním sále. Máme tady i klimatizaci,“ ukazuje Jiří Macháček.

V opravené budově bude restaurace, kavárna i informační centrum

V přízemí už brzy otevře kavárna a restaurace. Spolu s barem je má v nájmu Ondřej Brudna. Osecký rodák se do města vrátil po 11 letech, které prožil ve Švýcarsku.

„Kavárna by se měla otevřít 6. května a restaurace 20. května. Dvě terasy – vepředu a vzadu, ke každému provozu. Všechno udělané nově, od podlahy po střechu – voda, topení, všechno,“ shrnuje Brudna.

Do přízemního prostoru mezi kavárnou a restaurací se podle starosty Jiřího Macháčka časem přestěhuje informační centrum: „Přestěhujeme se sem. V klášteře zůstanou jen průvodci.“

Výsledek opravy chválí taky Eva Severiniová, která vypomáhá v infocentru: „Už to neodpovídalo současným požadavkům – ať už v tom, co se týkalo hygieny, nebo vůbec prostoru. Takže určitě to potřebovalo opravit a udělali opravdu hodně velký kus práce.“

Menší nedostatek odhalila sobotní Jiříkovská zábava, tedy první společenská akce v opraveném Stropníku – chybějící zrcadla na toaletách.

Spustit audio

Související