Klášterci nad Ohří se podařilo ušetřit při rekonstrukci kulturního centra desítky milionů korun

11. leden 2022 09:06

Zrekonstruované kulturní centrum v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku město otevřelo 8. ledna. Za novostavbu, která překryla původní kulturní dům, zaplatilo 189 milionů korun.

Smlouvu se společností Trigema podepsal Klášterec už před čtyřmi roky, a to na celkovou částku 181 milionů korun. V minulém roce ale výrazně stouply ceny stavebních materiálů i práce. Radnice přesto nezaplatila oproti původní ceně téměř nic navíc.

„Původně to bylo zhruba 181 milionů korun. Prvním problémem byly piloty, protože to tady není úplně stabilní – to nám cenu navýšilo na 184 milionů korun. Pak, když se řešila střecha, tak ji statici nedoporučili tak, jak byla, takže se musela zesilovat a třetí věcí byl výměník, který jsme museli udělat nový – tak jsme se dostali na 188 milionů korun,“ rekapituluje starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd ze strany Soukromníků.

Podle odhadů vedení Klášterce nad Ohří tratila stavební firma na rekonstrukci kulturního centra desítky milionů korun

Klášterec vybral stavební firmu Trigema na rekonstrukci kulturního centra neobvyklým způsobem. Zvolil metodu design and build. Firma, která v architektonické soutěži vyhrála, vytvořila i projekt a chopila se stavebních prací.

Ještě před začátkem si ale vše nacenila, a to na už zmíněných 181 milionů korun. Kolik ale skutečně po loňském zvýšení cen stavebních materiálů a práce, rekonstrukce kulturního centra stála, mluvčí společnosti Trigema, Petra Martínková říct odmítá: „Celou věc v tuto chvíli nebudeme komentovat, případné otázky směřujte na investora.“

Investorem je Klášterec nad Ohří. Podle odhadu města musela firma ze svého doplatit několik desítek milionů korun. „Na dnešní ceny – tak, jak je ten odhad, tak ta cena by nebyla nižší než 250 milionů korun, ale spíš možná ještě vyšší,“ říká starosta Štefan Drozd.

Vyšší cenu plánované rekonstrukce kulturního domu Repre řeší v Mostě

Problém s navýšením ceny u svého kulturního domu Repre teď řeší v Mostě. Tam cena podle projektu neměla přesáhnout 800 milionů korun. Ceny práce a materiálů ve stavebnictví ji ale navýšily. Vyplynulo to z výběrového řízení na zhotovitele.

„Nejnižší nabídka překročila plánovanou hodnotu stanovenou projektantem zhruba o 122 milionů korun. My jsme ale doufali, že se dostaneme pod tuto stanovenou nabídku,“ doplňuje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Most proto loňské výběrové řízení na stavební firmu, která měla rekonstruovat Repre, zrušil. Chce ho znovu vyhlásit na jaře v očekávání, že ceny stavebních materiálů klesnou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související