Do lesů ve Šluknovském výběžku se vracejí na práci koně. Kvůli suchu i kůrovci

17. červen 2020 09:51

Kvůli velkému suchu a kůrovci se teď v lesích ve Šluknovském výběžku intenzivně těží dřevo. Příležitost dostali už i jinak málo využívaní koně, kteří jsou vhodní na těžbu ve špatně přístupném terénu.

Třeba v lesích nad Rumburkem na Děčínsku už pracují tři kočí se svými koňmi. Lesníci je rádi využívají v místech, kam se nedostane těžká technika.

„začal jsem to pomalinku zkoušet v lese, občas se někdo ozval. Pak tady pan hajný sháněl někoho do lesa, tak jsem se mu nabídl, a už tady máme vytahaných přes 100 kubíků,“ popisuje své začátky kočího Jaroslav Diblíček. S koněm v lese pracuje jen o víkendech, přes týden chodí do běžného zaměstnání.

„Teď budete pokračovat tady přes cestu – je tam 1 600 kubíků do září po kůrovci a spoustu vývratů,“ ukazuje Vojtěch Hajný, který Jaroslava Diblíčka s jeho koněm zaměstnává.

Do lesů ve Šluknovském výběžku se vracejí na práci koně

„Podívejte se na ty stromy – jsou zničené. Podívejte se na ty cesty – jsou zničené. Tohle traktor neumí, kůň ano,“ vysvětluje Hajný a dodává: „Kůň je ale dražší než traktor, ten udělá třikrát tolik.

„Práce koně se nedá nahradit žádnou mechanizací. Tuhle práci máme ohromně rádi – teď nedávno jsme zrovna vysoutěžili jednu zakázku na Kytlici. Její součástí bylo i přibližování dřeva koňmi,“ říká lesní správce lesní správy Rumburk Jan Drozd.

Lesníci a majitelé lesů se snaží těžbu dřeva koňmi všemožně podpořit. „Státní podnik Lesy České republiky pokračuje v programu Vracíme koně lesu' – to je aktivita, která se snaží podpořit právě práci koní v lesích,“ dodává Drozd s tím, že podnik má na některých místech vlastní koně i kočí.

Kvůli velkému suchu a následné kůrovcové kalamitě se v lesích České republiky jen ve Šluknovském výběžku odtěžilo jednou tolik dřeva než v minulých letech.

Spustit audio

Související