Vlci se vracejí do českých lesů. Daří se jim v Krušných horách i Šluknovském výběžku

5. duben 2019

Do lesů v České republice se vrací vlci. Vrcholnému predátorovi se začíná dobře dařit i v Krušných horách nebo ve Šluknovském výběžku. Vyplývá to z údajů ochranářů, kteří ke sledování šelem používají například fotopasti.

U kontroly dvou z nich nedaleko Janské na Děčínsku, kde vlci nedávno strhli několik ovcí, byla i naše reportérka Daniela Pilařová.

„Za těch pět let, co se tím zabývám, se ta populace hodně rozrostla. Dřív obývali vlci jen tu nejsevernější část, teď už je celý Šluknovský výběžek tím vlkem obsazen,“ říká Lukáš Žák, zatímco projíždí několik set fotek ve fotopasti.

Je jich moc a rozlišení není dobré – je na nich vidět nejvíc vysoká zvěř, sem tam liška, divočák nebo jezevec.

Zatímco se Žák snaží objevit vlka, popisuje výsledky pitvy u nedávno sražené vlčíce u České Kamenice.

Instalace fotopasti

„Prokázalo se, že to bylo dospělý zvíře – vlk, žádný kříženec. Vlčice měla 28 kilogramů, její poslední potravou byl divočák, shnuje výsledky pitvy Žák a hned vysvětluje, že hospodářská zvířata tvoří jen jedno až dvě procenta vlkova jídelníčku.

Potvrdil také, že sražená fena trpěla prašivinou To ale zdravému zvířeti vůbec nevadí, jak prokazují výzkumy z Německa.

Kromě projektu na monitoring vlků, jehož je Žák členem, monitoruje území parku a chráněné krajinné oblasti Labské pískovce i správa Českého Švýcarska.

„Provádíme také monitoring, máme nainstalováno 5 až 6 fotopastí,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Strážci parku pak jsou vyškolení, aby na území Českého Švýcarska a Labských pískovců zaznamenávali škody způsobené těmito šelmami.

Za loňský rok vyplatil krajský úřad na kompenzacích za zvířata stržená vlky víc než 50 tisíc korun, některé žádosti od farmářů ještě čekají na vyřízení.

Spustit audio

Související