Do 20 let by mělo v lesích východního Krušnohoří vzniknout 1250 hektarů bezzásahových zón

16. říjen 2024 18:35

Státní podnik Lesy ČR pokračuje ve vyhlašování takzvaných bezzásahových zón v lesích ve východním Krušnohoří. Lesníci v nich nechají les přirozenému vývoji bez zásahů těžby a hospodaření.

První takovou zónu vyhlásili zhruba před rokem u Dlouhé Louky na Teplicku, a to na ploše necelého jednoho hektaru. 16. října byla vyhlášená druhá zóna. Jde o plochu zhruba 17 hektarů u Meziboří a Litvínova na Mostecku. Informace o bezzásahové zóně najdou návštěvníci lesa na jejím okraji.

Vstup do bezzásahových zón je povolený, například houbaře nebo ostatní návštěvníky lesa to nijak neomezuje. Lidé ale musí být opatrní – tím, že lesníci v takovém lese neprovádí těžbu a hospodářské práce, les je ponechaný vlastnímu vývoji a je tak pravděpodobnější, že se může ze stromu ulomit například nahnilá větev.

O konkrétních místech pro bezzásahové zóny se neustále jedná

Podle generálního ředitele státního podniku Dalibora Šafaříka by do 20 let měly bezzásahové zóny v Krušných horách včetně biotopových míst zabírat zhruba 1250 hektarů. Vznikat budou v teritoriu mezi Petrovicemi na Ústecku a Litvínovskem na Mostecku – tedy na ploše více než 22 000 hektarů.

O tom, která konkrétní místa to budou, od začátku roku jednají Lesy ČR s ministerstvem životního prostředí, Agenturou ochrany přírody a krajiny a Ústeckým krajem.

Podle Nikol Krejčovou z Greenpeace je 1250 hektarů bezzásahových zón přijatelných – jde totiž podle ní o navýšení plochy oproti původním plánům státního podniku. Má ale obavu, aby v bezzásahových zónách lesníci skutečně ponechali lesy svému vývoji, a aby tam opravdu netěžili a nehospodařili.

Spustit audio

Související