Majitelé pozemků mají poslední den na připomínkování zón chystané krajinné oblasti Krušné hory

29. srpen 2024 08:43

Ve čtvrtek 29. srpna končí lhůta pro podání připomínek k zonaci chystané chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Vedle toho ale mohou obce nebo majitelé pozemků dál podávat svoje námitky ministerstvu životního prostředí.

Připomínky přijímá Agentura ochrany přírody a krajiny, a to konkrétně na rozložení jednotlivých zón plánované chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Jde tedy o to, jaké území bude patřit do jednoho ze čtyř stupňů ochrany.

„Připomínky k návrhu zonace mohou podávat všichni dotčení – obce, kraje nebo vlastníci pozemků. Na jejich základě potom bude prostor pro další projednání a případné úpravy návrhu zonace,“ potvrdila Šůlová. Podle ní se po vyhodnocení bude ještě jednat o možné úpravě zonace chráněné oblasti.

Až do konce října je možné podávat připomínky na ministerstvo životního prostředí

Všichni majitelé pozemků nebo obce, města a kraje mohou podávat svoje připomínky i dál, a to přímo ministerstvu životního prostředí.

Jak informovala mluvčí resortu Veronika Krejčí, 90denní lhůta na podání připomínek platí v tomto případě do konce října.

Podle současného návrhu by se měla nová Chráněná krajinná oblast Krušné hory rozkládat v podstatě od Kraslic v Karlovarském kraji až po Libouchec na Ústecku. Ohraničená by pak byla podkrušnohorskými městy, jako Klášterec nad Ohří, Chomutov, Litvínov nebo Teplice a samozřejmě státní hranicí s Německem.

Celkem jde o 1222 kilometrů čtverečních – první zóna ochrany se přitom týká zhruba 165 kilometrů čtverečních. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny by měla být nejpřísnější ochrana například kolem Výsluní na Chomutovsku nebo Telnice na Ústecku.

Nová chráněná krajinná oblast by mohla být vyhlášena v roce 2026

Některé obce vznik nové chráněné krajinné oblasti podporují – jako například Blatno na Chomutovsku. Naopak město Boží Dar na Karlovarsku požaduje přerušení procesu vyhlášení a opětovné jednání – například o rozložení jednotlivých zón ochrany.

Vlastní vyhlášení Chráněné krajinná oblasti Krušné hory chystá vláda na rok 2026.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související