Dětské domovy v Ústeckém kraji zažívají těžké časy. Chybí jim počítače i internet pro dálkovou výuku

27. říjen 2020 14:13

Nedostatek počítačů nebo slabé připojení teď trápí dětské domovy v Ústeckém kraji. V Tisé na Ústecku měli na 30 dětí jen 4 počítače, v České Kamenici na Děčínsku zase chybí dostatečně silné internetové připojení a počítače také scházejí.

Zaměstnanci domovů už jedou na doraz. Výuka na dálku zabírá hodně času a tak vychovatelům narůstají přesčasové hodiny a dochází síly.

Vychovatelka Míla právě dohání s dětmi v jednom z domů dětského domova v Tisé věci do školy. Minulý týden onemocnělo v domově těžkou virózou 25 dětí a nemohly se učit.

„Doteď jsme měli jen jeden počítač bez kamery,“ dodává vychovatelka. Ukazuje přitom k jedinému počítači, který sloužil 8 dětem dohromady.

Pomohlo oslovit veřejnost

Dětský domov v Tisé měl ještě minulý týden k dispozici jen 4 počítače na 30 dětí.

„Znamená to, že stojí fronty na úkoly a v praxi to vypadá tak, že začínáme už v 8:30 a končíme kolem 16:30a jsme všichni naprosto vyčerpaní – jak děti, tak dospěláci,“ popisuje ředitel domova Milan Vostrý.

Domov proto zveřejnil prosbu o počítačovou techniku na sociálních sítích. „Od minulého týdne mám 50 telefonátů denně a každý mi nabízí stolní počítač nebo notebook,“ usmívá se ředitel.

„Pro nás je to šílená pomoc. To si pak nikdo nedokáže představit, co se tady děje, když tu ten počítač je,“ hodnotí dojatě vlnu pomoci vychovatelka Míla.

Nedostatku počítačové techniky se už vedení tiského domova bát nemusí – jedinou starostí ředitele Milana Vostrého zůstává, aby neonemocněli zaměstnanci.

V České Kamenici mají děti problém s internetem

Nedostatek techniky a navíc slabé připojení k internetu teď trápí dětský domov v České Kamenici.

„Máme tady 5 bytů dohromady. V každém tom bytě je 6 až 8 dětí. Na ten jeden byt je vždycky jeden počítač pro děti. Děti mají problémy s připojením,“ popisuje ředitelka domova Iva Brzobohatá.

Silnější připojení k internetu bude řešit co nejdříve, sama ale přiznává, že by peníze raději použila třeba na tábory pro děti nebo na to, aby mohly jít do tanečních, nebo si udělat řidičský průkaz.

Spustit audio

Související