Školní jídelna v Postoloprtech stále funguje – pro děti i seniory

21. říjen 2020 10:42

Přestože jsou školy v podstatě zavřené, školní jídelna v Postoloprtech vařit nepřestala. Pro obědy si do ní chodí senioři z okolí, a také školáci z distanční výuky nebo žáci speciální třídy, kteří se nadále učí ve škole. Pro jídelnu to znamená dbát na přísnou hygienu.

Před výdejním okénkem školní jídelny se scházejí dospělí strávníci s kastrůlky. Jídlo si odnášejí domů, uvnitř se teď sice najíst nemůžou, ale i tak jsou za službu rádi.

„Je to pro nás dobré, že můžeme pro ten oběd. Jsme rádi, že to tady je,“ shrnuje Anna Fridrichová, která sebou bere i oběd pro manžela.

Jídelna si pořídila venkovní výdejní okénko

Až si obědy odnesou dospělí, přijdou školáci. Ti už se můžou naobědvat v jídelně, kterou vede Slavomíra Slobodníková.

„To výdejní okénko uvnitř se musí vydesinfikovat, kuchařky si musí vyměnit rukavice, zástěry, umýt se. Pak se vydesinfikuje jídelna a mohou se sem přijít naobědvat děti, kterým skončí distanční výuka,“ popisuje Slobodníková.

V těchto dnech uvaří stovku obědů, běžně to je trojnásobek. „Opravdu nám záleželo na tom, abychom mohli zabezpečit jídlo těm seniorům. A jsme rádi i za ty děti, protože si myslíme, že to jejich rodiče ocení,“ dodává Slobodníková.

Mezi strávníky patří také děti ze speciální třídy, kterých se distanční výuka netýká. „Pro mě se nic nemění, fungujeme normálně. Velmi těžce se mi vysvětluje, proč ony musí chodit do školy, a ostatní děti ne,“ shrnuje Štefánia Vantová, která tyto děti vyučuje.

Speciální třída má šest dětí, všichni ostatní žáci se učí z domova. I ti kteří, nemají internet.

Podle ředitelky Kateřiny Pfertnerové, si chodí pro úkoly: „Ty děti mají v pondělí povinnost přijít a zapsat se, že si ten papír vyzvedly. V pátek to pak sem musí donést vypracované.“

Spustit audio

Související