Dělníci v Litoměřicích začali čistit téměř 2 kilometry hluboký geotermální vrt

2. září 2019

Dělníci začali v Litoměřicích s čištěním původního vrtu. Jde o první krok pro výzkum tepla z nitra Země. Práce na vyčištění téměř 2 kilometry hlubokého vrtu vyjdou na zhruba 12 milionů korun.

Vědcům má vrt pomoci s plánováním dalších vrtů a vlastním výzkumem geotermální energie.

„Teď právě probíhají sanační práce. Abychom ten vrt mohli dál používat, potřebujeme z něj vytáhnout ocelovou trubku o délce 1 800 metrů, která je uvnitř,“ popisuje Antonín Tym z Centra geotermální energie v Litoměřicích.

Dělníci v Litoměřicích začali čistit téměř 2 kilometry hluboký geotermální vrt

Jde o první zásadní práce na výzkumu geotermální energie – tedy na využití tepla z nitra Země.

„Poté, co zjistíme hodnoty napětí a puklinatost v hornině, tak se chystáme na další vrt o podobné hloubce. Z tohoto vrtu chceme vytěžit informace pro přípravu toho dalšího, a patrně i pro nějaké hydraulické propojení,“ vysvětluje ředitel projektu RINGEN Tomáš Fischer, který má výzkum tepla z nitra Země na starosti.

Mezi oběma vrty má proudit voda, kterou bude ohřívat přímo hornina.

„Můžete si to představit jako karmu, do které z jedné strany vháníte studenou vodu, ona projde nějakým prostředím a ohřeje se vám. Jen tady to neohříváte plynem nebo elektřinou, ale použijete horninové prostředí o teplotě 60, 90 stupňů a více,“ doplnil Antonín Tym. Druhý vrt by podle něj mohl vzniknout zhruba do 2 let.

Podle starosty Litoměřic by mohlo město začít využívat geotermální energii za 10 let

Výsledky zkoumání využití zemského tepla budou důležité i pro město Litoměřice. Město ho chce totiž využívat k vytápění.

„Momentálně se v rámci vědecko-výzkumného centra budou ověřovat data – geologické podmínky a další věci, bude se zajišťovat i bezpečnost všech prací, měří se seizmicita, budou rozšiřována čidla a následně, což je ten první opěrný bod, chceme zrealizovat ten první hluboký vrt do hloubky 4 až 5 kilometrů,“ shrnul plány města starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč z ODS.

Geotermálním teplem by podle něj mohly Litoměřice začít topit zhruba za 10 let.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související