Děčínský výrobce lodí je ve finančních potížích, zaměstnancům dluží na mzdách celkem přes milion korun

24. leden 2024 12:42

Firma České loděnice z Děčína se dostala do finančních potíží. Podle vedení společnosti kvůli opatřením proti covidu a zdražování cen energií po ruské invazi na Ukrajinu. Na Ukrajině také kvůli válečnému konfliktu zůstala polovina zaměstnanců. Firma pracovníkům dluží na mzdách přes milion korun. Ti proto podali k soudu návrh na insolvenci.

Společnost, ve které se opravují nebo staví lodě pro nákladní přepravu, má v Děčíně dlouhou historii. Opravy a výroba lodí v děčínských loděnicích přetrvává už téměř 200 let. Svého času zaměstnávaly stovky lidí.

Potvrzuje to Jiří Aster, jeden z bývalých ředitelů loděnic, současný člen prezidia hospodářských komor Labe-Odra. „Dělal jsem tam ředitele šest let. Zaměstnávali jsme tehdy 350 lidí. Bylo to čistě opravárenské místo, protože Československá plavba labsko – oderská měla tenkrát asi 500 lodí,“ vzpomíná Aster.

Společnost České loděnice, které se v posledních letech ekonomicky nedaří, nemá podle jednatele Serhie Kravchenka dnes ani 30 zaměstnanců.

„Máme 25 zaměstnanců, to je tak na hraně. Pokud by přišla zakázka na novou loď, museli bychom sehnat další zaměstnance, což je v tuto chvíli problém,“ shrnul Kravchenko.

Provoz loděnice omezuje špatná splavnost Labe

Lodní doprava na Labi byla na vrcholu počátkem 20. století. Například ústecké přístavy překonávaly podle Jiřího Astera v množství přeloženého materiálu i Terst – tehdy největší mořský přístav habsburské monarchie.

Po roce 1989 se začalo v děčínských loděnicích víc vyrábět, třeba trupy velkých zámořských tankerů. Lodní doprava ale dál upadala.

Firma České loděnice z Děčína je ve finančních potížích

Loďaři vidí důvod ve špatné splavnosti řeky. „Tím hlavním problémem je pro nás špatná splavnost řeky Labe – ta nám neumožňuje dlouhodobé plánování zakázek, protože většina našich klientů se sem v letních měsících nedostane. Dalším problémem je pak druhotná platební neschopnost,“ dodává Serhii Kravchenko.

Neproplacené mzdy i za několik měsíců vedly 23 zaměstnanců k podání návrhu na insolvenci. Záchranu podniku vidí Serhii Kravchenko v restrukturalizaci. Zakázek má podle něj společnost dost. Časový horizont nedokázal odhadnout, ale situaci chce vyřešit co nejrychleji.

Spustit audio

Související