Loděnice ve Lhotce nad Labem nemá práci. Aby nemusela propouštět, vyrábí zemědělské stroje

11. červen 2015

Stavěly se v ní původně jen lodě, dnes tam ale lidé většinou pracují na výrobě zemědělských strojů. Řeč je o loděnici ve Lhotce nad Labem u Lovosic, která nemá dost loďařských zakázek a hledá možnosti, jak nezkrachovat.

Výroba zemědělských strojů namísto stavby lodí. Taková je teď situace v loděnici u Lovosic na Litoměřicku. Loděnice tak reaguje na největší propad zakázek, který ji v polistopadové době zasáhl.

Potom, co zhruba před měsícem spustila na Labe poslední tanker, si musela lodní společnost najít práci, která ji, jak doufá, pomůže překonat současné těžké období.

„Máme tu sice dvě jachty, jedna je novostavba a druhá na opravu, ale podstatnou část naší produkce netvoří lodě, ale ocelové konstrukce pro zemědělství. Jedná se o různé stroje, které váží okolo 1,5 tuny a skládají se z různých částí. V současnosti jich máme ve výrobě několik desítek, a to různých druhů,“ vysvětluje technický ředitel loděnice Ivan Troutnar.

Podle něj totiž vládne v oboru stavby lodí velká konkurence a zakázek je málo. „Zatím jsme našli tuto záležitost, ale snažíme se pracovat i v jiných oborech – třeba ve stavebních strojích,“ dodává Ivan Troutnar.

Loděnice díky zakázce na zemědělské stroje přežívá období, kdy nemá dost zakázek na stavbu lodí a zatím také nemusela propouštět.

„Museli jsme ale naše zaměstnance naučit něco úplně dnového, protože jde o jiné materiály a naši svářeči na práci s nimi museli absolvovat speciální kurzy,“ doplňuje Troutnar.

Zaměstnanci loděnice jsou rádi, že mají práci, jak ale dodává Ivan Troutnar, všichni budou moc šťastní, až zase budou moci stavět lodě.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio