Děčínský soud uložil zdravotní sestře za ublížení pacientovi podmíněný trest

13. říjen 2021 12:19

Podmíněný trest na dva měsíce s ročním odkladem uložil Okresní soud v Děčíně zdravotní sestře za ublížení z nedbalosti. Zdravotnice podle rozsudku píchla bez vědomí lékaře pacientovi neznámou látku, po které ochrnul. Rozsudek není pravomocný, sestra se na místě odvolala.

12. října před soudem vypovídal poslední svědek, který pracuje jako zdravotník na oddělení neurologie, kde se celý případ před čtyřmi lety odehrál. Pak zazněly závěrečné řeči.

Obžalovaná zdravotnice v té své dál trvala na svojí nevině a popírala, že by seniorovi podávala jiné léky, než měla povolené. Rozsudek na spodní hranici trestní sazby zvolil soudce Martin Trubák kvůli tomu, že žena byla až dosud bezúhonná a v práci nikdy dřív problémy neměla. Za ublížení na zdraví z nedbalosti jí hrozil až rok vězení a zákaz činnosti.

Odsouzená zdravotní sestra se ještě v soudní síni proti rozsudku odvolala. Místnost opouštěla v slzách – rozhodnutí soudu považuje za velkou nespravedlnost. Už dřív uvedla, že jí dlouhé soudní řízení poznamenalo psychicky i fyzicky.

Práci zdravotní sestry vykonává dál, k soudu ji přišla podpořit i vrchní sestra oddělení. Ta říkala, že tato žena je jednou z jejích nejlepších pracovnic.

Rozsudek si přišla poslechnout také manželka postiženého seniora, který před nedávnem zemřel. S rozhodnutím soudu byla spokojená, je podle ní spravedlivý. Říkala také, že je jí líto jejího muže, který musel kvůli chybě sestry trpět.

Obžaloba ve své závěrečné řeči požadovala také půlmilionové odškodnění, soudce je s tímto požadavkem odkázal na občansko-právní spor.

Spustit audio

Související