Zdravotní sestra, která údajně píchla pacientovi bez vědomí lékaře injekci, stojí u děčínského soudu

12. květen 2020 13:57

U okresního soudu v Děčíně začalo hlavní líčení v případu zdravotní sestry z neurologického oddělení v Děčíně. Obžaloba jí viní z toho, že svévolně píchla pacientovi injekci, po které skoro ochrnul. Obžalovaná zdravotnice vinu odmítá.

Událost se stala na podzim roku 2017. Dnes 76letý senior tehdy ležel na neurologickém oddělení děčínské nemocnice, kde ho přijali po léčbě pásového oparu kvůli velkým bolestem hlavy.

Vypověděl, že si v noci stěžoval na bolest, proto k němu přišla sestra se sanitářem. Sanitář ho otočil na bok a sestra mu píchla neznámou látku bez vědomí sloužícího lékaře. Ráno pak necítil nohu, místo vpichu se mu zanítilo a utvořil se tam hematom. Následně musel na dvě operace, kde mu na chirurgickém oddělení místo zanícené po údajném vpichu ošetřili.

Obviněná sestra ale odmítla, že by pacientovi během své služby cokoli do zad píchla. Dřív mu podle svých slov dávala jen injekci na ředění krve do břicha podle příkazu lékaře.

Muž vypověděl, že se celá věc stala večer, kdy byla v pokoji tma a sestru zahlédl zezadu, když vyšla na osvětlenou chodbu. Byl si ale jistý, že šlo o obviněnou.

Po injekci se zdravotní stav muže zhoršil

Před soudem vypovídali také lékaři z oddělení a sanitář. Sanitář uvedl, že si na událost nevzpomíná. Svědci se shodli, že muž měl opravdu na zádech náplast. Podle nich se ale tento druh náplasti se na oddělení nepoužívá.

Poškozený pacient, který byl před hospitalizací aktivní, maloval obrazy, vyřezával figurky ze dřeva nebo chodil s manželkou tančit, se po této příhodě zdravotně velmi zhoršil a k chůzi potřebuje francouzské hole.

Soud bude pokračovat a soudce chce vyslechnout ještě další zdravotníky – například lékaře, který dohlížel na v tu dobu konající službu mladší lékařky. Bude také nutné vyslechnout znalce.

Poškozený senior požaduje jako odškodění půl milionu korun.

Podle obhájce obžalované se událost stala při výkonu povolání – požadavek by tak spíš měl směřovat na společnost Krajská zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří.

Mluvčí krajské firmy Ivo Chrástecký už dřív uvedl, že firma pochybení odmítá.

Zdravotní sestra je obviněna z ublížení na zdraví z nedbalosti. Pokud se její vina u soudu prokáže, hrozí jí až rok vězení, nebo zákaz činnosti.

Spustit audio

Související