V případu ochrnutí pacienta kvůli údajné chybě sestry v děčínské nemocnici vypovídali u soudu další svědci

1. září 2020 13:51

Výslechem dalších svědků pokračovalo soudní projednání případu ochrnutého pacienta v děčínské nemocnici na podzim 2017. Obžalovaná je sestra, která mu údajně měla píchnout injekci. U soudu vypovídali její kolegyně i lékař, který pak muže operoval.

Nejdříve vypovídala zdravotní sestra a sanitářka, které měly denní směnu, a ve službě vystřídaly obžalovanou. Pacient si podle nich stěžoval na to, že necítí levou nohu – sestra s lékařkou ho prohlédly a nad levou hýždí našli tampon a náplast, které se v nemocnici nepoužívají. Pod ním pak uviděly vpich. Následně odebraly pacientovi krev na rozbor.

Protože muž říkal, že mu obžalovaná sestra v noci něco píchla, tak tuto sestru přivolali na oddělení – sama se ho podle sanitářky ptala, co se stalo a kdo mu tam injekci dal – prý odpověděl, že to byl Bůh.

Obžalovaná žena už dřív uvedla, že pacientovi do břicha dala pouze injekci s lékem na ředění krve a čaj.

Lékař, který muže později operoval, řekl, že pacient měl téměř na celé pravé hýždi hematom, který vyčistil od sražené i tekuté krve a zašil – to musel ještě jednou opakovat.

Sporný vpich neviděl, ale podle něj je možné, že za dva dny, než se k němu pacient dostal, zmizel. Uvedl také, že šlo o běžný zákrok, který k ochrnutí nevede.

Muž nyní chodí s obtížemi s francouzskými holemi. Obhájce upozornil na to, že obžaloba, svědci i obžalovaná mluví o vpichu na levé straně těla, lékař přitom hovoří o pravé.

Jednání bylo chvílemi emotivní – hlavně při výpovědi obou žen – jednu z nich bývalý pacient a jeho žena nazvali lhářkou a soudce je musel napomenout, aby výpovědi nekomentovali.

Na 5. října soudce Martin Trubák zvonu pozve dva zdravotníky, kteří dnes nepřišli. Prostřednictvím videokonference pak vyslechne i soudní znalce. Žádná ze stran zatím žádné další návrhy na dokazování nemá.

Obžalované sestře hrozí za neúmyslné ublížení na zdraví rok vězení nebo zákaz činnosti – ona i nemocnice vinu odmítají.

Spustit audio