Děčínsko: Lékaři se dohodli s Ústeckým krajem na pohotovostních službách

3. červenec 2018

Lidé z Děčínska budou muset pozorně sledovat, kde najdou lékařskou pohotovost. Nově si totiž služby rozdělí několik doktorů. Na pacienty budou čekat ve svých ordinacích a ne jenom v děčínské nemocnici, jak to bylo dosud.

Přitom hrozilo, že nebude mít pohotovost kdo zajišťovat. Z více než 30 lékařů sloužilo pohotovosti jen 12, a i ti začali tuhle práci odmítat.

Některým z nich vadilo, že museli během své služby čekat, jestli nebudou muset vykonávat práci tzv. koronera, tedy ohledávat zemřelé. To někteří z nich odmítali, proto ústecký krajský úřad v současnosti hledá člověka na pozici koronera.

Lékaři se s krajem nakonec dohodli. Lidé ale musí pozorně sledovat, který z nich a kde pohotovost slouží. Kraj zveřejnil rozpis služeb až do září a velmi často se mění jméno sloužícího doktora i místo, kde pohotovost vykonává.

Pro pacienty to tak v některých případech může znamenat, že budou muset za sloužícím lékařem vyjet mimo Děčín, například do Benešova nad Ploučnicí, nebo do Jílového.

Řešení by mělo být pouze dočasné – ambici Ústeckého kraje je vrátit lékařskou pohotovost do děčínské nemocnice.

Seznam míst, kde budou lékaři až do září sloužit na Děčínsku pohotovosti, najdou lidé na webu děčínského magistrátu, nebo na stránkách ústeckého krajského úřadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související