Děčínská radnice začala s kontrolami problémových domů. Nabízejí také pomoc nájemníkům

5. květen 2022 14:31

V Děčíně začali s kontrolami problémových domů. Město eviduje zhruba 30 nemovitostí ve špatném až nebezpečném stavu. Radnice poslala jejich vlastníkům dopis, kde je vyzývá, aby se o svůj majetek starali. Domy teď navíc obcházejí strážníci městské policie společně s asistenty prevence kriminality. Tamním nájemníkům nabízejí třeba bezplatnou právní pomoc.

Se strážníkem Rustamem Kokotjuchou a dvěma asistenty prevence kriminality klepáme na dveře v bytovkách v Rakovnické ulici. „Dobrý den, my jsme tu z pověření města. Je nějaký problém ve vašem vztahu k pronajímateli nebo ke stavu bytu? Jste tady spokojeni?“ ptá se.

„Zvýšili nám nájem, 15 000 korun platíme, předtím to bylo něco přes 13 000 korun. A to máme 2+1,“ krčí rameny paní Margita.

Strážník s asistenty obešli dva vchody staršího nízkého paneláku bez výtahu. Všem obyvatelům rozdali dopis z radnice, který jim vysvětluje, jaké povinnosti vůči nim má majitel domu a nabízí bezplatnou právní radu, budou-li ji potřebovat.

„Jsou domy, kde zhruba třeba půlka toho domu jsou problémoví lidé, tu druhou půlku ale tvoří starousedlíci,“ vysvětluje velitel městské policie Marcel Horák a pokračuje: „Ze strany těch majitelů domů je na ně vytvářen až neúměrný nátlak, v mnoha případech bych řekl, že až protizákonný. Takže těmhle lidem se snažíme nabídnout alespoň nějakou pomoc.“

Domy jsou ve špatném technickém stavu, navíc někteří majitelé s úřady nekomunikují

Některé nájemní domy jsou ve špatném stavu. „Na schodišti chybí kus zábradlí a vite, že tam běhají malé děti. Nebo je tam vycpaná půda, takže kdyby tam někdo škrtl sirkou, tak hoří celý dům,“ popisuje náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín.

Takových domů je podle radnice ve městě asi 30. Někteří majitelé s úředníky komunikují, jiní ale ne.

„Máme i vlastníky, kteří nepřebírají písemnosti, takže i na ty běžné kontroly od stavebního úřadu jsme museli teď nedávno použít městskou policii,“ dodává náměstkyně děčínského primátora.

Město bude v intenzivních kontrolách technického stavu nemovitostí pokračovat.

Spustit audio

Související