Děčínská neziskovka Slunečnice pomáhá potřebným už 25 let. Teď sama potřebuje nové útočiště

17. listopad 2023

Slunečnice je nezisková organizace, kterou Šárka Ludmila Podrábská založila v roce 1998, aby pomáhala lidem s mentálním postižením zapojovat se do běžného života.

Cílem Šárky bylo, aby mohli lidé s tímto postižením získat dostatečnou a dlouhodobou podporu, aby dát žili ve své rodině, ve svém přirozeném prostředí, aby mohli pracovat, a ti, kteří toho jsou schopni, i samostatně bydlet, a aby nemuseli končit v ústavních zařízeních.

Sama v takovém zařízení pracovala šest let, a i když vedení i kolektiv byli úžasní, nic to nezměnilo no tom, že lidé, o které se tam starali, žili nesvobodný a nedůstojný život. Cítila, že by sama takový život žít nechtěla – to byl její hlavní hnací motor pro to, aby se Slunečnice mohla rozrůstat a fungovat.

Jako první vybudovali dobrovolnické centrum, protože všichni, kdo se kolem Slunečnice pohybovali, měli svá vlastní zaměstnání a ve Slunečnici působili jako dobrovolníci. 

Zájem o aktivity Slunečnice byl tak velký, že museli časem přijmout prvního zaměstnance, pak dalšího... Začali docházet klienti z rodinné péče, pro které už vytvářeli celodenní rozvojové programy. To pomáhalo klientům i jejich rodinám – maminky i tatínci si mohli odpočinout nebo začít chodit do práce, protože o jejich dospělé děti s postižením bylo postaráno.

Paleta služeb, které Slunečnice poskytuje, neustále rozšiřovala – od sociální rehabilitace přes terapeutické dílny až po denní stacionář pro soby s mentálním postižením.

Slunečnice potřebuje peníze na vlastní dům, aby mohla dál pomáhat potřebným

„Přes 20 let fungujeme v objektu v Hudečkově ulici v Děčíně, kde jsme v pronájmu,“ popisuje Šárka Ludmila Podrábská a pokračje: „Máme zde jak naše sociální služby, tak dobrovolnické centrum, sociální firmu i administrativní zázemí pro všechny projekty a řízení organizace. Bohužel, majitel objekt nečekaně prodal a v březnu letošního roku jej převzal nový majitel, který má s domem své vlastní plány – ihned nám navýšil nájem a na další roky nastavil podmínky tak, že jsou pro nás nepřijatelné.“

Vedení Slunečnice se proto rozhodlo, že se pokusí koupit dům, kde bude moci tato nezisková organizace poskytovat své služby bez obav z toho, že o své prostory opět přijde.

„Dům, který by nám vyhovoval velikostí i dostupností, jsme našli, navíc má krásnou zahradu, je hned vedle nemocnice a lesoparku, v klidné lokalitě. V tuhle chvíli jej máme rezervovaný, ale čas hrozně letí a majitel jej potřebuje prodat co nejdřív. Pokud byste chtěli pomoci, stačí se podívat na webové stránky děčínské Slunečnice,“ dodává Šárka Ludmila Podrábská.

Spustit audio

Související