Podmínky pro pomoc ukrajinským uprchlíkům jsou nově přísnější. Může to přinést řadu komplikací

3. červenec 2023 09:37

Ukrajinským uprchlíkům, kteří můžou pracovat, bude stát hradit nouzové ubytování pět měsíců. Pak si ho musejí platit sami, nebo se musejí přestěhovat. Zdarma ho dál budou mít jenom děti, senioři nebo postižení – tedy zranitelné skupiny.

Tetiana Kernytska nespadá do kategorie zranitelných osob. Hledá malý byt a taky práci. „Jsem na úřadě práce jako uchazeč o zaměstnání a chodím také na kurzy češtiny. Hledám práci, protože bez té si mohu jen těžko pronajmout nějaký byt,“ shrnuje se smutkem v hlase.

Do konce června Táňa za bydlení platit nemusela – společně s dalšími lidmi bydlela ve sdíleném bytě. Teď ale už několik týdnů marně hledá nové bydlení. Garsonky na trhu chybějí, navíc nemá stálý příjem.

Podle Lucie Beyerové z teplického Centra humanitární pomoci, které ukrajinským uprchlíkům pomáhá, teď řeší problémy s bydlením v Teplicích a okolí hodně Ukrajinců. „Sbíráme matrace, protože se může stát, že někdo přijde a nebude mít kde spát. Už se to i párkrát stalo, protože, když lidé přijedou, tak se mohou registrovat jen v pondělí a ve středu. Pár lidí tak už také u nás v centru nocovalo,“ popisuje.

Lidem z Ukrajiny od července citelně vzrostly náklady

Myroslava Shcherbachuk je v Teplicích s matkou, bydlí spolu na ubytovně. Od července za ubytování v pokoji platí 175 korun za noc a osobu. Měsíčně tak za bydlení dají zhruba 10 000 korun. Sociální zařízení a kuchyňský kout jsou společné.

Myrka si našla brigádu v supermarketu, ale jezdit musí do Ústí nad Labem. „5000 korun dám za ubytování, další peníze musí dát za cestu. Ještě nevím, jak to budu řešit. Zatím mám peníze na to, abych dokázala zaplatit červenec, co bude pak, to nevím.“

Ústecký kraj je podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO připravený s ubytováním běžencům pomoct. „Všechno to vyplyne z té situace – jak se k ní postaví ubytovatelé. Komunikujeme s nimi, jestli budou schopni, i když to bude za jiných podmínek, někoho ubytovat, pokud se něco stane,“ vysvětluje hejtman.

Šancí pro Myroslavu, která by na rozdíl od své matky chtěla v Česku zůstat, by mohlo být stále zaměstnání ve sklárně. O této možnosti se v centru humanitární pomoci právě dozvěděla.

Spustit audio

Související