Pomoc od potravinových bank v Ústeckém kraji potřebuje stále více lidí

8. listopad 2023 10:59

Pomoc potravinových bank v Česku využívá stále více lidí. Vyplývá to z dat provozovatelů. S narůstající poptávkou stoupá také množství darovaných potravin. Výjimkou není ani Potravinová banka Ústeckého kraje v Litoměřicích.

Jen za letošní rok vydali v litoměřickém skladu přibližně 400 tun potravin, dalších 130 tun podle odhadů ředitelky Potravinové banky Ústeckého kraje Andrey Marksové ještě do konce roku rozdělí. Dodala také, že se meziročně podařilo vybrat zhruba o 100 tun jídla a hygienických potřeb víc než loni.

Podobné je to také v potravinovém skladu Džbánsko. Tam loni získali 700 tun potravin, letos už je to přes 500 tun a ředitel Marek Štěpán odhaduje, že do konce roku se určitě stávající množství podaří celkový objem navýšit o dalších 200 tun.

Kromě darovaných potravin přibylo i odběratelských organizací i jednotlivců. V Litoměřicích jich mají celkem 55, tedy o pět víc něž loni. Podle Andrey Marksové přibylo hlavně matek samoživitelek, osamělých seniorů a vícečetných rodin, kteří se na ně o pomoc obracejí.

V potravinové bance Džbánsko, která zahrnuje jak pomoc pro západ Ústeckého kraje, tak pro část kraje Středočeského, mají už 90 odběratelů. Jejich počet přitom dále narůstá.

Potravinové banky od července nabízení také mobilní výdejny

Od července začaly také fungovat mobilní výdejny. Ředitelka Andrea Marksová i ředitel Marek Štěpán potvrdili, že zájem o ně je velký. Auta s potravinami jezdí na předem smluvená místa, kde jídlo po předložení unikátního kódu řidič vydává přímo konkrétním lidem.

Mobilní výdejny takhle zajíždějí už do osmi měst – do Štětí, Roudnice nad Labem, Budyně nad Ohří, Teplic, Děčína, Velkého Března, Benešova nad Ploučnicí a Chomutova. V novém roce banky plánují tento okruh ještě rozšířit, aby se pomoc dostala opravdu všem potřebným.

Spustit audio

Související