Děčín rozdává lidem květiny, které letos zdobily veřejné prostranství ve městě

4. listopad 2022 08:31

Obyvatelé Děčína si mohou 4. listopadu na Smetanově nábřeží naposledy přijít pro květiny, které v závěsných květináčích zdobily veřejné prostranství. Většinou se rostliny se začátkem zimní sezony vyhazují, vedení města se ale rozhodlo, že je daruje lidem.

Květin je poměrně velké množství – pracovníci města je sundají z celkem 80 sloupů veřejného osvětlení, na kterých jsou květiny umístěné od jara do začátku zimy ve velkých nádobách se zavlažovacím systémem.

V každém jednom květináči je 17 druhů rostlin od gerber, fuchsií po muškáty nebo begonie a verbeny. Obvyklá praxe je taková, že se rostliny na konci podzimu z květináčů vyndají a vyhodí na kompost. Protože ale město za květinovou výzdobu zaplatí ročně víc než půl milionu korun, vymyslel dnes už bývalý náměstek primátora Tomáš Brčák z ODS, že by si obyvatelé města mohli květiny a sami si je zasadit a pečovat o ně.

Pro město je totiž péče o květiny přes zimu velký problém – nemá dostatek míst, kam by mohlo rostliny umístit a dost lidí, kteří by se jim celou zimu věnovali, a tak mohou květiny, které by jinak skončily na kompostu, ještě udělat radost někomu na zahrádce. Navíc by podle mluvčího magistrátu Luďka Stínila stála péče o květiny přes zimu víc, než když si město na jaře pořídí sadbu novou.

Městské květiny mohou zkrášlit zahrádky obyvatel Děčína

Květiny si mohou lidé vyzvednout na Smetanově nábřeží, jsou tam složené kolem jednoho stromu kousek od Rogala, na toto místo upozorňuje i cedule. Stačí s sebou přinést zahradní nůžky, něco na oddělení jednotlivých rostlin a sáček na jejich odnos.

Město začalo zájemcům květiny nabízet na konci října, 4. listopadu večer zahradníci to, co na nábřeží zbyde, uklidí a odvozí na kompost.

Podle Tomáše Brčáka je o květiny zájem – nejvíc jich zmizelo minulý víkend. Lidé podle něj přitom preferují hlavně ty hodně barevné.

V budoucnu není vyloučeno, že bude město s rozdáváním květin po sezoně pokračovat.

Spustit audio

Související