Děčín plánuje využívat termální vodu z aquaparku na vytápění hokejového stadionu a základní školy

29. červen 2021 14:31

Město Děčín plánuje využít termální vodu, která odchází z tamního plaveckého areálu. Chce s ní vytápět hokejový stadion a budovu základní školy v Březové ulici. Aquapark čerpá vodu z hloubkového vrtu. Zbavuje ji železa a dalších složek, a po použití v bazénech jí pak stovky litrů vypouští do řeky Ploučnice.

„Snaha zefektivnit energeticky chod aquaparku mě trápí už celá léta,“ přiznává ředitel plaveckého areálu v Děčíně Igor Bayer a pokračuje: „V rámci našeho aquaparku využíváme tu vodu na maximum – vytápíme s ní aquapark, v zimě napouštíme přepadovou vodou venkovní bazény, ochlazenou vodu zase pouštíme do ochlazovacího bazénku na sauně.“

Ředitel aquaparku se snažil vymyslet, jak by se dala termální voda, které aquapark ročně spotřebuje něco málo přes 400 tisíc kubíků, a kterou pak vypustí do řeky Ploučnice, využít.

„V zimním stadionu se ta voda může využívat na sprchování a můžou s ní splachovat. Mohlo by se tam také zmodernizovat topení, aby se tam používala tepelná čerpadla. Na splachování a vytápění by mohla sloužit i v té základní škole,“ vysvětluje Bayer.

Plavecký areál má hloubkové vrty dva. Vodu čerpá z toho s názvem DC4 – je hluboký kolem půl kilometru a má teplotu přes 30 stupňů Celsia.

„Co se týká venkovního areálu, tak my tu vodu jen proženeme bazény, pak to jde do jímky, ze které to pak vytéká do Ploučnice a do Labe. Lidé se tady vlastně koupou stále v čerstvé vodě,“ vysvětluje Bayer.

Návratnost realizace nového vytápění zimího stadionu je zhruba 6 let

V loňském roce si město nechalo zpracovat studii na využití vypouštěné vody z koupaliště k vytápění zimního stadionu a základní školy Březová. „Návratnost té investice je vyčíslená na 5 až 6 let,“ dodává ředitel aquaparku.

Podle studie by město stálo uskutečnění tohoto plánu zhruba 20 milionů korun. V tomto týdnu také skončilo výběrové řízení na firmu, která zpracuje projekt.

My si tu dokumentaci teď chceme připravit, abychom byli připraveni pro nějakou dotaci. Uvažujeme, že by se to zrealizovalo v horizontu těch 5 let, proto město zatím ani neprodloužilo smlouvu na dodávku teplé vody pro zimní stadion,“ říká náměstek primátora Tomáš Brčák z ODS.

Plavecký areál má i další plány na úspory. Na střechu kryté haly by například mohly v budoucnu přijít fotovoltaické panely, které by pohodlně uspokojily spotřebu elektřiny v aquaparku.

Spustit audio

Související