Cyklistům v Děčíně nově slouží cyklohub. Mohou si tam opravit drobné defekty i dofouknout duši

14. červen 2021

Děčín jde naproti cyklistům. Město nechalo na Labské nábřeží nainstalovat opravný stojan na kola takzvaný cyklohub. Jen o pár kroků dál si mohou lidé krátkodobě odložit a zároveň nabít svá elektrokola. Využít cyklohub mohou třeba cyklisté, kteří Děčínem projíždějí po mezinárodní Labské stezce. Hodit se ale může i obyvatelům města.

Petr Špánek zrovna přijel k cyklo hubu. „Mám to dost měkký, potřebuju to dofouknout. Koukám, že tady mají to, co potřebuju – to znamená na galuskový ventilek. Mají ale i ten na automobilový – je to univerzál. Je tady i tlakoměr… Vypadá to, že jim to funguje,“ sklání se cyklista nad modrým stojanem, který v sobě má namontovanou vzduchovou pumpičku.

Ve výbavě cyklohubu je ale také i opravných klíčů. „Jsou tady, jak koukám, imbusy i montpáky – kdyby si někdo potřeboval vyměnit duši, Když člověk sebou nemá nářadí, může ho to zachránit – paráda. Doufám, že to tady vydrží,“ shrnuje Petr Špánek.

Modrý cyklohub není určený jen pro cyklisty – opravit se tu dají i kola od vozíčků nebo kočárků, a to včetně výměny duší v nedalekém infocentru.

„Máme duše na kočárek a tuším, že i na vozíček. Samozřejmě máme i jednoduché sady na lepení,“ říká vedoucí cestovního ruchu Markéta Lakomá a pokračuje: „Je to zatím pilotní projekt, ale ráda bych těch cyklohubů osadila několik.“

Cyklisté v Děčíně mají nově k dispozici cyklohub

Kromě opravného stojanu mohou lidé, kteří potřebují uskladnit nebo nabít svoje elektrokolo, využít boxy stojící u budovy knihovny.

„Když je otevřete, tak jsou tam poličky na věci, zásuvky – takže si můžete nabít elektrokolo, nebo i mobil,“ ukazuje Laková.

Kvůli složité dopravní situaci a několika uzavírkám se teď podle ní po městě pohybuje daleko více cyklistů. I magistrát má pro své úředníky několik elektrokol, které využívají při cestách z jednoho břehu řeky na ten druhý.

Spustit audio

Související