Budoucí lodníci a lodnice v Děčíně mají k dispozici plouvoucí učebnu na opravené dílenské lodi

3. červen 2021 14:50

Střední škola lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně dostala do užívání opravenou unikátní dílenskou loď. Kotví v přístavu v Rozbělesích a uvnitř mají žáci k dispozici několik dílen nebo multimediální učebnu.

Rekonstrukce lodi, která potřebovala například nové elektrické rozvody, trvala dlouhých 17 let. Studenti, kteří zatím využívali jen dílny na palubě, mohou nově pracovat i v podpalubí.

Dílenská loď děčínské školy je evropský unikát

Podpalubí je nově studentům k dispozici díky dokončené rekonstrukci celého plavidla, na kterém bylo potřeba udělat novou elektriku, plyn, sociální zázemí a nové chodby.

„Také šatny, učebny nebo zázemí pro učitele odborného výcviku – to má nové ostění,“ dodává zástupce ředitele pro odborný výcvik Rudolf Špaček.

„Zvenku jsou vyměněná okna, jsou tam nové podlahy, nové drenáže,“ upřesňuje ještě ředitelka školy Jana Férová.

Opravená dílenská loď kotví v přístavu v Rozbělesích

Rekonstrukce celého plavidla, které patří Ústeckému kraji, stála zhruba 35 milionů korun.

„Závidí nám ji celá Evropa, protože to je skutečně velká dílenská školní loď. Kluci tady chodí po palubě v zimě, v létě – vyzkouší si ty podmínky, které pak na té lodi jsou,“ dodává Férová.

Cesta k plně funkční dílenské lodi nebyla snadná, nejdřív se do výběrového řízení přihlásila firma, která neměla na práci odbornou kvalifikaci – zvýhodněná byla ve výběrovém řízení, protože zaměstnávala zdravotně znevýhodněné pracovníky.

„Ta chráněná dílna ty děrované plechy na lodi, které mají svou funkci, zastavěla protipožárními sádrokartony. Takže my jsme pak všechny ty prvky demontovali a udělali to tak, jak to má být,“ vysvětluje ředitel stavební divize Michal Král, jehož firma Mostecká montážní dala nakonec loď do pořádku.

Vedení školy, která má jako jediná v republice obor lodník s mezinárodně uznávanými zkouškami i pro řeku Rýn, chystá pro studenty na příští školní rok rozšíření výuky v podobě kurzu záchranného plavání.

„Druhým bude kuchařský kurz, takové to vaření potravin, aby se kluci mohli o sebe postarat,“ dodává ještě ředitelka.

Zájem o studium na střední odborné škole lodní a technických řemesel v Děčíně je veliký – i letos v září se pohodlně naplní dvě třídy mladých lodníků. Obor mohou studovat ale i děvčata, lodnice má škola aktuálně dvě.

Spustit audio

Související