Cyklisté mohou začít využívat nový úsek cyklostezky od Prunéřova k Černovicím

18. květen 2018 14:05

Necelých 8 kilometrů má nový úsek cyklostezky od Černovic do Prunéřova na Chomutovsku. Cyklisté už tedy konečně nemusejí při cestě z Černovic do Kadaně a Klášterce nad Ohří projíždět přes frekventovanou silnici I/13.

Cyklostezka vede dobývacím územím Severočeských Dolů. K propojení s Chomutovem chybí další 4 kilometry. Bohužel jejich stavba je kvůli výkupu pozemků zatím v nedohlednu.

„Rodiny s malými dětmi nebudou jezdit po I/13, budou v klidu a bezpečí. Cyklostezku budou využívati lidé, kteří u nás pracují a jezdí do práce na kole,“ vítá otevření nového úseku cyklostezky starosta obce Málkov z ČSSD Josef Egermann.

Právě z Málkova na elektrárnu Prunéřov jezdí denně na kole desítky zaměstnanců po frekventované silnici I/13, která vede z Chomutova do Karlových Varů. Od teď mohou jezdit po téměř 8kilometrovém úseku cyklostezky až k elektrárně.

Cyklostezka mezi Černovicemi a Prunéřovem

Zajímavostí je, že cyklostezka vede dobývacím prostorem Severočeských dolů. Cyklisté se proto musí držet pokynů a příkazů těžební společnosti.

„Celá stezka je vybavena informačními tabulemi, které jasně říkají, co je na cyklostezce povoleno a co zakázáno. Cyklisté by také měli respektovat, že se tu mohou setkávat s těžební technikou,“ říká ředitel pro komunikaci Rudolf Kozák.

Vybudování cyklostezky stálo 40 milionů korun, drtivou většinu z této částky zaplatila Evropská Unie, zbytek pak obce podle toho, jak dlouhý úsek náleží do jejich katastru. Cyklisté tak mohou ode dneška projet celkem asi 40kilometrový úsek cyklostezky.

„Z Černovic se dá dojet do Kadaně, odtud pak do Klášterce a dál na Perštejn,“ říká starosta Kadaně z ODS Jiří Kulhánek.

K propojení cyklostezky do Chomutova chybí zhruba 4 kilometry. „To snad Chomutov udělá, když my, vesničani, jsme to dotáhli až k nim,“ vybízí vedení Chomutova starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Jak ale řekl náměstek chomutovského primátora z hnutí Nový Sever David Dinda, v nejbližší době se tak nestane: „Vlastnické poměry toho území nejsou vůbec jednoduché. Budeme na tom pracovat. Není to ale otázka nejbližších týdnů, měsíců, a asi ani let.“

V budoucnu by na stávající cyklostezku od Černovic do Kadaně měla navázat další, která z Kadaně povede až do Žatce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související