Cviky proti bolesti zad

13. únor 2013

Bolesti zad a kloubů trápí většinu z nás. Předejít se jim dá ale pravidelným cvičením. Cvičících metod je nespočet, každý si musí vyzkoušet to své. Mostecká fyzioterapeutka Denisa Musilová doporučuje cvičení doktora Richarda Smíška, při kterém se záhy objeví úleva.

„Je to cvičení SM – tato zkratka znamená stabilizaci a mobilizaci páteře, při které pacient aktivací spirálových svalových zřetězení způsobí to, že v těle vznikne tlak směrem vzhůru. To odlehčí plotýnkám, ty se mohou vyživit, prokrvit a dojde k jejich regeneraci. To samé platí i u nosných kloubů.“ vysvětluje Denisa Musilová.

Cvičí se různé cviky se speciálním elastickým lanem, při kterých se jednotlivé svaly aktivují, protahují a posilují. Nevýhodou je to, že cvičit musíte vy sami, nikdo jiný za vás cvičit nebude...“ upozorňuje Denisa Musilová.

Aby mělo cvičení smysl, měl by ho člověk provádět každý den nejméně patnáct minut. Je poměrně náročné a člověk po prvním cvičení cítí doslova celé tělo. To se ale časem zlepší – stačí si zvyknout a vydržet. Cvičení si zautomatizujete a nic vám nebrání si všechno odcvičit třeba při sledování televize. „Cvičí to děti i senioři. I v devadesáti letech se to dá cvičit!“ ujišťuje Denisa Musilová.

autor: Eva Holá
Spustit audio