Cuketa s mletým masem
Efektní pro servírování!
Ingredience
- 1 větší cuketa
- 250-300 g mletého masa (směs hovězí a vepřové nebo jen vepřové)
- 4 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- pepř
- oregano nebo jiná bylinka podle chuti
- sůl
- olej
- případně trochu strouhaného sýra
Postup:
- Cuketu neloupeme. Nakrájíme ji na válečky dlouhé asi 4 cm a z každého opatrně vydlabeme vnitřek, okraj by měl být asi 1 cm silný.
- Na malé vrstvě oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, mícháme a opékáme.
- Do opečeného masa vmícháme drobně nakrájenou vydlabanou dužinu, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme bylinku a utřený česnek a dusíme, dokud se neodpaří tekutina z cukety.
- Válečky z cukety naskládáme na pekáček vytřený olejem, naplníme je masovou směsí a do předehřáté trouby dáme zapéci.
- Zapékáme asi 20 minut a před koncem ještě můžeme posypat strouhaným sýrem a necháme ho roztavit.
- Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.