Čtyřikrát dobrý koláč
Suroviny: 500g polohrubé mouky, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, kvásek asi z 20g droždí, 250ml mléka, cukr, 100g másla, 2 žloutky, jablečné pyré, mák, povidla a tvaroh.
Postup: Do mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, 70g cukru, kvásek, trochu mléka a citrónovou kůru. V mléce rozmícháme rozpuštěné máslo a žloutky a přidáme k mouce. Vypracujeme měkké, lesklé těsto, poprášíme ho moukou a dáme na teplé místo vykynout. Na pomoučeném vále vyválíme čtyři tenké kulaté placky. Na pomazaný plech položíme první placku a na ní rozetřeme tvaroh. Přikryjeme to druhou plackou a tu potřeme jablkovým pyré. Na to dáme třetí placku, tu posypeme mákem a vše zakryjeme čtvrtou plackou, kterou potřeme povidly, hustě to posypeme máslovou drobenkou, necháme ještě chvilku kynout a pak to upečeme v dobře předehřáté troubě. Teplé pocukrujeme.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.