Co platí na mořskou nemoc? Kuchař radí: jíst, jíst, jíst!
Německo, Saudská Arábie, Kodaň a půl, možná tři čtvrtě světa k tomu… To není dráha profesionálního cestovatele, ale šéfkuchaře hotelu Kempinski Marka Fichtnera.
Obeplul skoro celý svět a vypracoval se přitom z asistenta kuchaře až na post šéfkuchaře skoro stotřicetičlenného kolektivu.
„V 18 letech jsem se vyučil kuchařem,rok jsem tady pracoval a pak jsem se rozhodl, že chci do zahraničí. A musím říct, že mi v tom pomohla moje rodina...“ začíná své vyprávění Marek Fichtner.
V zahraničí vystřídal pár míst, až se dostal na loď. Nejdřív na německou, pak na americkou – dohromady na nich strávil sedm let. Práci spojil s cestováním a tak měl možnost vidět veliký kus světa. Navíc se profesně vypracoval, protože obě lodě, na kterých pracoval, jsou proslulé právě svou kuchyní.
Na moři se samozřejmě setkal i s mořskou nemocí a jak sám říká, je to hlavně o psychice a také o tom, aby člověk jedl.
Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.