Cizrna se slaninou

Jak jednoduše to zní, tak jednoduché je to na přípravu. Na cizrnu se doptáte také jako na římský hrách - je to výborná luštěnina, použitelná na mnoho způsobů v teplé i studené kuchyni.

Suroviny:
1 hrnek cizrny
100-150 g anglické slaniny
1 cibule
sůl

Postup:

1. Cizrnu si přes noc namočíme do studené vody a druhý den uvaříme. Trvá to dost dlouho, 1,5 až 2 hodiny. Je potřeba zkoušet. Tlakový hrnec dobu vaření podstatně zkrátí, pak by mělo stačit 45-50 minut. Osolíme až po uvaření. Vyplatí se uvařit cizrny víc najednou a další část zpracovat jinak – například s nakrájenou cibulí, majonézou, solí a pepřem na rychlý salát.

2. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a je-li hodně libová, pak přidáme lžíci sádla a rozpečeme ji a na ní pak ještě osmahneme nakrájenou cibuli.

3. Na talíř dáme hromádku cizrny, navrch 2 lžíce rozpečené slaniny s cibulí.

Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.