Citronová vánočka

Neumíte plést z devíti pramenů? Pořiďte si formu na vánočku… 

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g měkkého másla
  • 1 kypřicí prášek
  • 8 lžic mléka
  • šťáva a kůra z půlky citronu
  • špetka soli
  • citronát
  • tuk a mouka do formy, případně cukr moučka na poprášení

Postup:

  1. Ušleháme vejce s oběma cukry, postupně vešleháme měkké máslo, mléko, citronovou šťávu a kůru.
  2. Vmícháme mouku s práškem a špetkou soli, nakonec vmícháme citronát.
  3. Přemístíme do dobře vymazané a vysypané formy a ve středně předehřáté troubě upečeme. Po 35-40 minutách uděláme test špejlí.
  4. Vychladlou vánočku můžeme poprášit cukrem moučkou.

Související

  • Kakaová vánočka

    Pro ty, kteří nekamarádí s kynutým pečivem. A když nemáte pečicí formu ve tvaru vánočky, upečte třeba srdce nebo sněhuláka…

  • Poctivě pletená vánočka

    Tahle vánočka je pletená z 9 pramenů. Když vám neporadí zkušená kuchařka, určitě najdete návod na pletení vánočky na internetu.      

  • Vánočka ve formě pečená

    Žádný problém s pletením!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.