Cibulačka
To si tak spolu povídaly francouzská a česká kuchařka…
Ingredience
- 4-5 velkých cibulí
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- bílý pepř
- ¼ l bílého vína
- krajíčky (bílého) chleba
- strouhaný ementál – 100 až 150 g
Postup:
- Na másle zpěníme nakrájené cibule, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme půl litrem vody. Osolíme, přidáme bílý pepř a vaříme asi půlhodinky.
- Pak přilijeme bílé víno a ještě asi 15 minut povaříme.
- Chceme-li mít polévku hladkou, rozmixujeme.
- Krajíčky chleba na sucho opečeme, pak posypeme strouhaným sýrem a pod grilem rozpečeme. Takto připravené krajíčky položíme na polévku a hned podáváme. Původně se chleba se sýrem zapéká přímo na polévce, ale pak se dřív rozmočí. Polévka je po vínu mírně nakyslá.
Související
-
Cibulová omáčka
Suroviny: 30g másla, 2 střední červené cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžíce hladké mouky, 250ml hovězího vývaru, pepř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.