Cibulačka

To si tak spolu povídaly francouzská a česká kuchařka… 

Ingredience
  • 4-5 velkých cibulí
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • bílý pepř
  • ¼ l bílého vína
  • krajíčky (bílého) chleba
  • strouhaný ementál – 100 až 150 g

Postup:

  1. Na másle zpěníme nakrájené cibule, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme půl litrem vody. Osolíme, přidáme bílý pepř a vaříme asi půlhodinky.
  2. Pak přilijeme bílé víno a ještě asi 15 minut povaříme.
  3. Chceme-li mít polévku hladkou, rozmixujeme.
  4. Krajíčky chleba na sucho opečeme, pak posypeme strouhaným sýrem a pod grilem rozpečeme. Takto připravené krajíčky položíme na polévku a hned podáváme. Původně se chleba se sýrem zapéká přímo na polévce, ale pak se dřív rozmočí. Polévka je po vínu mírně nakyslá.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.